Terug

IK GELOOF …

Wat geloof jij? Geloof jij in een God of geloof jij dat je het allemaal niet zo zeker weet? Geloof jij dat we goed genoeg zorgen voor de aarde? Geloof jij dat engelen bestaan? Geloof jij dat jij iets kunt betekenen in dit leven? Geloof jij dat bomen een ziel hebben? Geloof jij dat je altijd een keuze hebt? Wat geloof jij?
Tweedejaars studenten van de opleiding Mediaredactiemedewerker van ROC Friese Poort in Drachten gingen op pad en interviewden een persoon met een bijzonder “ik geloof” verhaal. Lees hieronder iedere week een nieuwe bijdrage.

“Ik geloof in het geloof”

Door Hessel Riemersma en Rens Dijkstra

Bij een Evangelische Boekwinkel in Drachten werkt de 62-jarige Talinha. Zij is drie keer per week als vrijwilliger hier te vinden. Talinha is blij met wat ze hier allemaal kan en mag doen. Ze beschrijft haar werk als een verrijking voor haar eigen geloof.

Talinha haar verhaal

Bij binnenkomst geeft de winkel direct een huiselijk gevoel. ‘Hier ligt mijn hart en ik vind het geweldig om te doen’, zegt ze enthousiast. Naast het vrijwilligers werk is Talinha moeder van drie kinderen. Het ging niet altijd over rozen in Talinha’s leven. Ze is namelijk sinds vijf jaar weduwe. Na het verlies van haar man kwam ze in een ongewenste situatie terecht. Van daaruit ging ze op zoek naar een leven met meer structuur. Het vrijwilligerswerk dat ze doet in de Evangelische Boekwinkel bracht haar de structuur die ze nodig had in deze moeilijke fase van haar leven. Ook haar opvoeding sluit aan bij het werk wat ze doet. Ze is christelijk opgevoed en het geloof heeft altijd een grote rol gespeeld in haar leven. Dat maakte de beslissing om als vrijwilliger te gaan werken voor haar ook prettiger.

De winkel en het werk

Talinha beschrijft de sfeer in de winkel als een aangename sfeer. In de winkel, die zich als een christelijke boekwinkel identificeert, wordt er veel aandacht gegeven aan de klanten. Ook zegt Talinha dat ondanks het feit dat bijna iedereen er als vrijwilliger werkt, iedereen bekwaam is klanten aan het juiste boek te helpen. De winkel verkoopt in eerste instantie alleen maar christelijke boeken en accessoires, maar er is ook een mogelijkheid andere boeken te bestellen, zo laat zij ons weten.

Invloed van het werk

Veel klanten in de boekwinkel zijn christelijk. ’Dat maakt gesprekken voeren makkelijker en prettiger’, merkt ze op. ‘Bovendien hebben mensen ook wel diepere vragen en elke medewerker kan daar goed mee omgaan. Op de vraag of dit werk bijdraagt aan haar eigen geloof, hoeft ze niet lang na te denken: ‘dit is absoluut een verrijking’, aldus Talinha. Talinha weet niet zo goed of het werk een roeping is geweest. Wel stelt ze dat door sommige gebeurtenissen je leven een bepaalde richting in wordt geleid. Ze is in ieder geval blij met haar plek die ze nu heeft. ‘Het past heel goed bij mij’.

Boodschap van Talinha

Talinha maakt als eerste duidelijk dat het geloof voor iedereen is. Ze zegt dat ze juist datgene ook mooi vindt aan het geloof; het is voor iedereen. Ook gelooft ze dat je niet perfect hoeft te zijn om God op te zoeken. Je mag komen zoals je bent. Ook vindt ze het mooi dat God voor iedereen een mooie toekomst voor ogen heeft en dat Hij iedereen wil leren kennen. Ze voegt eraan toe dat ze ook gelooft dat er een fantastische plek is bij Hem voor ons. Als je in aanraking wil komen met het geloof kan een dienst bijwonen goed helpen. Daarnaast raadt ze aan het Johannes Evangelie te lezen. Dit is een gedeelte uit de bijbel die gemakkelijk te begrijpen is en waarin de essentie van het geloof heel erg naar voren komt.

De toekomst

Over de toekomst doet Talinha nog geen uitspraken. Ze doet immers al veel binnen haar geloof, dat erg belangrijk voor haar is. Zo vertelt ze ons dat ze ochtenden organiseert voor vrouwen in haar dorp die soortgelijke dingen als haar hebben meegemaakt. Ook is ze binnen de kerk een gastvrouw. ‘Ik zie wel wat verder op mijn pad komt, ik laat mij graag verrassen’, zegt ze glimlachend.

Geloven! Wat heb jij eraan?

Waarom geloof jij (niet)?