Terug

IK GELOOF …

Wat geloof jij? Geloof jij in een God of geloof jij dat je het allemaal niet zo zeker weet? Geloof jij dat we goed genoeg zorgen voor de aarde? Geloof jij dat engelen bestaan? Geloof jij dat jij iets kunt betekenen in dit leven? Geloof jij dat bomen een ziel hebben? Geloof jij dat je altijd een keuze hebt? Wat geloof jij?
Tweedejaars studenten van de opleiding Mediaredactiemedewerker van ROC Friese Poort in Drachten gingen op pad en interviewden een persoon met een bijzonder “ik geloof” verhaal. Lees hieronder iedere week een nieuwe bijdrage.

‘’Ik geloof om te worden wie ik werkelijk ben’’

Door Jelmer Kampen en Fleur de Vries

Misschien ken je het? YouTube video’s waarin een kaartenlezeres jouw toekomst voorspeld. TikTok filmpjes waarin kaarten staan hoe je met een lastige keuze moet omgaan. Tarotkaarten maken een opmars op social media. Steeds meer jongeren interesseren zich in kaartlezingen en zoeken naar manieren om antwoorden te krijgen over zichzelf.

Dat kaartlezingen onder jongeren op social media erg gewild zijn, kun je merken aan het aantal views. Deze voorspel video’s worden wel honderdduizend keer bekeken op platformen zoals YouTube en TikTok. Jongeren zijn benieuwd naar hun toekomstige werk, studie en liefdesleven. Wat is tarot nou eigenlijk en waar is het goed voor?

Om hierachter te komen zijn wij op bezoek geweest in Leeuwarden, bij de sympathieke en goedlachse kaartlezeres Bonny. Zodra Bonny de deur open deed, werden we begroet met deze lach. Nadat we onze jassen hadden opgehangen, leidde Bonny ons naar haar werkkamertje. Deze kamer bevat een serene sfeer en het rook er naar heerlijke kruiden. Door de kamer lagen allerlei soorten stenen met verschillende krachten en op de achtergrond was het geluid van een rustgevend watervalletje te horen.

Bonny haar interesse in spiritualiteit en tarot

Bonny vertelt ons dat ze vanaf jongs af aan al veel van zichzelf naar buiten bracht, ze was toen al een ware spraakwaterval. Toentertijd wist ze nog niet precies wat het was, maar jaren later gaf een kaart die ze trok op een spirituele beurs in Drachten verduidelijking. Ze had toen al wel een brede interesse in spiritualiteit en daar werd de connectie met tarot gemaakt. Hierna voelde ze de roeping om ook tarot te kunnen begrijpen en toe te passen, met als gevolg dat ze cursussen begon te volgen.

Naast tarot lezingen houdt Bonny zich ook bezig met numerologie. Elke tarot kaart heeft ook nummers. Verder doet Bonny ook nog energetisch reinigen van huizen en stervensbegeleiding. Ze is grotendeels druk met het begeleiden van mensen die bewuster in het leven willen staan.

Kennismaking met het onbewuste

Voor Bonny is tarot een manier om je schaduw te bekijken. ‘’Tarotkaarten geven je inzicht in je onbewuste, in je patronen en in je doen en laten. Als je bewust bent van patronen die niet fijn zijn, kun je ze doorbreken. Hierdoor kan je beter in je vel gaat zitten.’’ Bonny maakt ons duidelijk dat zij niet je toekomst gaat voorspellen, want een ieder moet zelf keuzes maken.

‘’Worden wie je bent’’

De visie van Bonny op tarotkaarten is dat het kan helpen om te worden wie je bent. ‘’Iedere geboorte is een incarnatie van de ziel. De ziel brengt je waar je moet zijn en als je weet waar je moet zijn en daarachter staat, gaat alles veel gemakkelijker.’’ Dit wordt de zielsopdracht genoemd en tarot helpt je deze te zien. Door de bewustheid die tarotkaarten teweegbrengen, komen je ziel en persoonlijkheid in balans, waardoor jij je dus gelukkiger voelt.

Vastzitten in het leven

De doelgroep die Bonny begeleidt loopt erg uiteen. Het zijn grotendeels mensen die vastzitten in het leven en graag verder willen. Iedereen kan bij Bonny terecht om meer inzicht te krijgen in hun innerlijke zelf. Al komt het wel vaak voor dat jongeren haar hulp kunnen gebruiken, bijvoorbeeld bij het maken van een studiekeuze.

De tarotkaarten zijn voor Bonny en vele anderen van betekenis, maar wie je bent moet vooral uit jezelf komen. Tarot is iets wat net dat zetje in de rug kan geven om echt volledig in jezelf te geloven. Tarot is geen wondermiddel, maar een hulpmiddel waarvoor je open kunt staan.

Tarot, zin of onzin? Wat vind jij?