Terug

IK GELOOF …

Wat geloof jij? Geloof jij in een God of geloof jij dat je het allemaal niet zo zeker weet? Geloof jij dat we goed genoeg zorgen voor de aarde? Geloof jij dat engelen bestaan? Geloof jij dat jij iets kunt betekenen in dit leven? Geloof jij dat bomen een ziel hebben? Geloof jij dat je altijd een keuze hebt? Wat geloof jij?
Tweedejaars studenten van de opleiding Mediaredactiemedewerker van ROC Friese Poort in Drachten gingen op pad en interviewden een persoon met een bijzonder “ik geloof” verhaal. Lees hieronder iedere week een nieuwe bijdrage.

‘Ik geloof in de ambacht’

Door Ilsa van Straten en Isabel Vrieze

Koen (18) heeft zijn hele jeugd op de molen doorgebracht, hij heeft een passie voor het vak van molenaar. Als echte Zaandammer is hij op het moment de jongste molenaar van Nederland. Hij vindt het belangrijk dat deze ambacht en bijbehorende kennis niet verloren gaat.

Op een regenachtige dag kwamen we aan op de molen. Echter werden wij warm ontvangen door Koen. Hij gaf ons een kijkje in de molen wat erg indrukwekkend was. Zo’n enorme machine, die met de hand gemaakt is en nog steeds met de hand bediend wordt, laat een grote indruk op ons achter. Koen reist een paar keer per week naar verschillende molens, wij kwamen langs op de molen in Hulshorst.

‘’De molen gaat meerdere mensenlevens mee’’

Toen Koen vroeger een molen binnenliep wist hij het zeker, dit wordt mijn beroep. Voor hem gaat ambacht boven technologie. ‘’Vergelijk een telefoon met een molen, een telefoon is na vier of vijf jaar afgeschreven en werkt niet meer fatsoenlijk. Een molen gaat meerdere mensenlevens mee’’, zegt Koen.

Studeren aan de molenaarsopleiding

Koen heeft de molenaarsopleiding gedaan. Hij vertelt: “Dit is geen mbo of hbo, die je op een gewone school volgt. De opleiding is meer verzekeringstechnisch nodig. Je weet door deze opleiding goed waar je mee bezig bent.”

‘’Als je hem niet in bedwang kan houden, wordt het ineens een hele enge machine”

“Elke dag is anders op de molen, het hangt natuurlijk allemaal van de wind af. De ene dag moet je de machine proberen in bedwang te houden, de andere dag hoop je op een beetje wind,” aldus Koen. ‘’Als je hem niet in bedwang kan houden, wordt het ineens een hele enge machine. Je werkt met een oude machine en dus ben je ook verantwoordelijk voor het onderhoud.”

Een molen creëert bewustwording

Koen gelooft dat dit een beroep is van de toekomst, want mensen zijn zich steeds bewuster geworden van de voedselketen. De molen is hier een mooi voorbeeld van. Koen heeft ons uitgelegd dat het meel bij zijn molen maar één keer gemalen wordt en hooguit één keer gezeefd. Dit is in een fabriek wel anders, daar wordt het soms tien tot twintig keer gedaan.

‘’Zet twee molenaars bij elkaar en je kan vijf uur discussiëren over hoe je een touwtje moet vastknopen’’

Koen vertelt ons welke kwaliteiten je nodig hebt om dit vak succesvol uit te voeren. “Je hebt wel wat kwaliteiten nodig als molenaar, onder andere je handen uit de mouwen willen steken. Je hoeft niet per se technisch aangelegd te zijn, maar dit is een pluspunt. De grootste aanzet om dit werk te gaan doen is passie.” “Je bent vaak met twee of drie personen en af en toe helemaal alleen”, dit vindt Koen wel fijn. ‘’Verder moet je als molenaar stronteigenwijs zijn!” Koen zegt altijd: “zet twee molenaars bij elkaar en je kan vijf uur discussiëren over hoe je een touwtje moet vastknopen.’’

Het beroep kent ook een jongerenbeweging. ‘’Ik denk dat een heleboel jongeren ook niet weten dat er een jongerenbeweging is rondom molenaar zijn. Dit is een club vrienden tussen de vijftien en vijfentwintig jaar. Als ze dit zouden weten wordt het beroep waarschijnlijk aantrekkelijker voor de jeugd.”

Koen zijn toekomst

Een molen in eigendom hebben, kost veel geld. Daarom is een molen huren ook een oplossing. Dit is Koen dan ook van plan. Hij wil uiteindelijk een eigen bedrijf in het zuiden oprichten. Een eigen molen hebben, is geen negen tot vijf baan. De werktijden zijn erg verrassend, want het varieert iedere keer weer. Het weer speelt daarin een grote rol en heeft dus invloed op de werktijden. Koen vertelt: “Je moet door het weer goed vooruit kunnen denken. Hoeveel moet je maken? Wat zijn de weersvoorspellingen?”

Uitdagingen voor Koen

Werken met de wind en daardoor zoveel mogelijk meel produceren. Zijn uitdaging is om het ambacht over te dragen aan jongeren en zijn kennis doorgeven. Voor hem is het belangrijk om de ambacht in stand te houden en zoveel mogelijk mensen bewust te maken van dit prachtige beroep. Het vak van molenaar verdient geen jackpot. Koen krijgt gewoon het minimumloon. Ook werkt hij in het zuiden op de molens, dit is vrijwillig. In een van deze molens wil hij zijn bedrijf starten.

Het beroep van molenaar is Koen zijn passie. Wat is een passie? Wat is jouw passie?

Van je passie jouw beroep maken. Welk beroep zou jij dan kiezen?

Eeuwen geleden bestonden er heel veel ambachten. Weet jij er een aantal te noemen? Stel dat je toen had geleefd….welke ambacht zou jij willen uitoefenen?