Terug

IK LAAT MIJN LEVEN NIET VERPESTEN

Ze is paralympisch snowboardkampioene, heeft voor de 9e keer kanker, is desondanks nog steeds positief en heeft daar een boek over geschreven. Best bewonderenswaardig toch?

Bibian Mentel

Stop nooit met dromen, zet door en haal het beste uit jezelf.

Voor het programma Dreamschool Hanneke Groenteman gaf een les over interviewen. De studenten bereidden vragen voor die ze aan Bibian Mentel stellen. De positiviteit van gast Bibian Mentel raakt de jongeren diep. Vooral voor Amina kwam deze les op het juiste moment.

Hoe ga jij met tegenslagen om?

Waar ben jij het meest trots op?

Haal jij het beste uit jezelf?

Een agressieve vorm van botkanker zorgt er op haar 27e voor dat ze haar onderbeen moet laten amputeren, om uitzaaiingen te voorkomen. Het is bepaald niet het einde van de carrière van de fanatieke snowboardster. Bibian staat al heel snel weer op het board. Terwijl de kanker maar terug blijft komen, en ze tijden in het ziekenhuis doorbrengt wegens operaties en revalidatie, komt ze steeds weer terug. Kanker en topsport lijken aan stuivertje wisselen te doen.

Mentelity

Bibian valt op: haar positiviteit valt op en haar mentaliteit. Zoals ze zelf zegt: it’s all about Mentelity. De Mantility Foundation die ze opricht, helpt kinderen en jongeren met een lichamelijke beperking te doen wat Bibian doet: niet bij de pakken neerzitten, maar naar de mogelijkheden kijken in plaats van naar de beperkingen. ,,Al help ik er maar één iemand mee, waarom zou ik het niet doen”, aldus Bibian. ,,De kids die bij ons sporten vinden het leuk, Edwin en ik vinden het leuk… Het is een gunst en een voorrecht om dit te mogen doen.”

Bibian Mentel

Wat betekent de tattoo op de pols van haar man? Wat vind je van die betekenis?

Bibian Mentel
Gouden Medaille snowboardcross, Sotsji 2014. Foto: Mathilde Dusol
Positiviteit

Bibian vertelt het nuchter en praktisch, ze is heel open over alles wat haar overkomt. ,,Ik ben topsporter, ik ben vooral bezig om mijn conditie op peil te krijgen en ervoor zorgen dat ik fit ben. Snowboarden is mijn passie en mijn motivatie om van de bank af te komen. Mijn lijf op orde en fit krijgen is op dit moment mijn doel. Ja, ik ben heel positief. Ik geloof dat dat mij helpt in mijn herstel.”

Van sommige mensen krijgt ze woedende reacties; alsof je met positiviteit kanker kunt overwinnen. ,,Dat is ook niet wat ik zeg! Je hebt goede artsen nodig en een enorme portie geluk. Maar door gezond te eten, gezond te bewegen en een positieve mindset verhoog je wel je weerstand en het leven is gewoon veel leuker als je er positief in staat.”

Open boek

Het tweede boek – het eerste verscheen in 2012: ‘Met mijn goede been uit bed’- is geschreven door Lutske Bonsma. Zij interviewde Bibian in goede en minder goede tijden. ,,De samenwerking met Lutske was ontzettend leuk, ik ben haar heel dankbaar. We hebben heel veel gelachen maar ook gehuild samen. Ze is ook bij me in het ziekenhuis geweest en heeft naast m’n bed gezeten. Gewoon ontzettend prettig. En ja, ik praat open en makkelijk over mijn ziekte, het is altijd goed om erover te praten en ik heb niks te verbergen.”

Na de amputatie van haar onderbeen werd Bibian al benaderd door snowboardmedia om haar verhaal te vertellen. ,,Toen dacht ik nog: ik vertel m’n verhaal één keer, dan weet iedereen het. Maar toen kwam Fleur van der Wal op mijn pad. Zij had CP, cerebrale parese. Ze bedankte mij voor het vertellen van mijn verhaal, ze had er veel steun aan gehad en ze had besloten haar droom achterna te gaan. Ze is stand up comedian geworden. Helaas is ze inmiddels overleden.”

Bibian Mentel
Foto: Mathilde Dusol
‘Dit is wie ik ben’

Inmiddels liggen er dus twee boeken. ,,Mijn tweede boek ligt in de winkel en heb ik vooral geschreven om mensen te helpen, te inspireren. Het boek gaat over omgaan met tegenslagen, diepe dalen en hoge pieken. Het leven is te mooi om niet van te genieten.”

En tussendoor steeds weer die ‘kutkanker’. ,,Dit is wie ik ben, ik heb niets te verbergen. Ik ga niet bij de pakken neerzitten, ik heb teveel om voor te leven. Dit is mijn manier, it’s all about Mentelity.”

“Ik ga niet meer gezond worden, hoe graag ik ook wil. Maar ik kies er iedere dag bewust voor dat ik wil genieten van het leven.”

Lukt het jou om blij en positief in het leven te staan? Zo ja, wat zijn jouw tips?

“Ik kan ervoor kiezen om op de bank te blijven zitten en niks meer te doen of ik kan doorgaan met m’n leven zoals ik het leuk vind. Dan kan ik heel even in het moment leven en hoef ik niet bezig te zijn met het ziek zijn.” Voor Bibian is dit de manier om overeind te blijven: “Ik denk dat iedereen in zo’n soort situatie er alles aan doet om te overleven. Dit is mijn overlevingsstrategie.”

Spreekt Bibian hier de woorden van een slachtoffer of van een regisseur? Waar hoor je dat aan?

Meer over dit onderwerp?

Bekijk eens de gastles van Amy van der Ham: Les van de week en te vinden in Routeplanner, Zelfregulering