Terug

#IKDOENIETMEERMEE

Alleen samen krijgen we de overheid onder controle. ‘Ik doe niet meer mee. Free the people!’ Via de hashtag #ikdoenietmeermee roepen jonge artiesten en andere influencers hun vaak even jonge volgers op de coronaregels te negeren.

#Ikdoenietmeermee

Sinds maandagavond roepen onder anderen Famke Louise, dj Mental Yheo, jeBroer, Brace en Tim Douwsma volgers op met de hashtag #Ikdoenietmeermee zich tegen de coronarichtlijen van het kabinet te keren.

Afbeelding

Wat voor invloed heeft #ikdoenietmeermee?

Veel mensen vinden het gevaarlijk als beroemdheden hun volgers oproepen tot verzet tegen of wantrouwen tegen de overheid. Denk jij dat het gevaarlijk is?

Vind jij het verantwoord om op deze manier jongeren te beïnvloeden?

Laten jongeren zich makkelijk beïnvloeden?

Is dit een goede manier om mensen aan te zetten tot verzet?

Famke Louise (21) heeft ruim 1 miljoen volgers op Instagram. Ze is qua volgers de grootste, maar niet de enige bekende Nederlander die zich uitsprak tegen de coronamaatregelen. Onder anderen Bizzey, Tim Douwsma, Brace, dj Mental Theo en Thomas Berge (die eigenlijk Chiel Ottink heet) deden hetzelfde. Bizzey had Famke Louise benaderd om mee te doen.

Duizenden euro’s voor overheidscampagne

Opvallend: Famke Louise was een van de influencers die in het voorjaar door het ministerie van Volksgezondheid nog werd ingehuurd om juist jongeren te overtuigen zich wel aan de coronaregels te houden. Uit navraag van RTL Nieuws blijkt dat de zangeres ‘daar duizenden euro’s voor heeft gekregen’.

Vind jij daar wat van?

Te weinig aandacht voor leed

“Ik heb superveel respect voor corona”, zei Famke Louise bij Jinek. “Voor het coronavirus, de doden en de zorg.”

“Maar het gaat me om de maatschappij. Mensen kunnen niet meer hun ding doen. De entertainmentbusiness ligt helemaal plat, bedrijven gaan failliet. Gezinnen kunnen binnenkort misschien niet eens meer eten op tafel zetten. Het kabinet houdt daar niet voldoende rekening mee. Ik vind dat daar te weinig aandacht voor is.”

“Ik vind gewoon dat wij meer begrip moeten krijgen”, antwoordde Famke Louise. “Niet eens alleen de jongeren. Mijn vader is bijvoorbeeld piloot. Die vliegt al een halfjaar niet meer. Ik vraag me af hoe de situatie over nog eens zes maanden is. Het kabinet zou gewoon wat meer medeleven moeten tonen.”

Wat vind je van haar argumenten voor de actie #ikdoenietmeermee?

Met de actie willen de BN-ers vragen stellen en laten weten dat we kritisch moeten blijven. Wat vind je daarvan? Bereikt de actie haar doel?

#Ikdoewelmee

De oproep van de BN’ers zette een tegenbeweging in gang onder de hashtag #ikdoewelmee en #ikdoenoggewoonmee, gesteund door vele bekende en onbekende mensen.

JA, IK DOE WEL MEE

Ja, ik houd me wel aan de coronaregels

Ja, ik baal soms ook

Ja, ik houd rekening met mijn zwakkere medemens

Ja, ik heb diep respect voor al die mensen die in de zorg werken

Ja, ik besef dat de overheid soms fouten maakt. Wie niet?

Ja, ik vertrouw erop dat de overheid doet wat ze kan

Ja, ik weet dat het nu even niet anders is, maar ik kijk naar wat wel kan en niet naar wat niet kan of mag.

Ja, ik hoop en vertrouw erop dat doordat we ons nu aan de regels houden een totale lockdown niet nodig is, zodat er ook nog een toekomst blijft voor onze kinderen

Ik hoop hiermee tegengas te kunnen geven aan de beweging van egocentrische personen die hard roept niet meer mee te doen.

Afbeelding kan het volgende bevatten: de tekst '1,5 meter Voor wie doe jij mee? #ikdoewelmee'

Wat vind jij van onderstaande uitspraken van jongeren:

Mats: “Je moet open staan voor mensen met andere meningen, maar ik vind dit veel te ver gaan”, zegt hij. “Ik vind het ook wel gevaarlijk, omdat mensen als Famke Louise en Bizzey veel invloed hebben.”

“Je moet je aan de regels houden.”

“Ik vond het jammer”, vertelt Silke (16) over het moment dat ze de post zag. “Ik vind haar echt leuk, maar je moet je nu gewoon houden aan de maatregelen van de overheid. Eigenlijk ben ik teleurgesteld in iedereen die de hashtag gebruikt.”

Famke Louise, Tim Douwsma e.a. hebben zich in de luren laten leggen door Willem Engel. Hij is de aanstichter en heeft de BN ‘ers overgehaald mee te doen. Dat vind ik nog het meest zorgelijk.’

Famke Louise zegt ‘sorry’ en belooft zich te laten voorlichten: ‘Sta niet meer achter actie’

Zangeres Famke Louise (21) staat niet meer achter de boodschap die ze deze week zelf verspreidde met de hashtag #ikdoenietmeermee. Ze heeft haar filmpje, waarin ze zich voor het oog van haar 1 miljoen volgers uitsprak tegen het coronabeleid, verwijderd. De influencer belooft zich te laten voorlichten en zegt sorry tegen ‘allen die zich gekwetst of verward hebben gevoeld’.
‘Dat gezegd hebbende, realiseer ik me de ernst van ongefundeerde uitspraken doen’, vervolgt ze.

Het lijkt erop dat de influencer van de zaak heeft geleerd. ‘Ik kondig daarom aan dat ik die video weghaal, omdat ik niet meer achter die boodschap sta. Ik ga even een stap achteruit doen, reflecteren en op zoek naar een bijzonder, inspirerend iemand die gespecialiseerd is in pandemieën om mij te educaten over deze situatie en die wellicht met mij het podium wil delen. Ik hoop dat jullie mij de ruimte gunnen te kunnen groeien.’

Tot slot zegt Famke ‘sorry’. ‘Ik wil mijn excuses aanbieden aan allen die zich gekwetst of verward hebben gevoeld en beloof beter mijn best te doen.’

Eerder vandaag verwijderden andere BN’ers ook hun filmpjes met de hashtag.

Wat vind je van de spijtbetuiging van Femke en dat veel BN’ers, die de actie steunden en ook de hashtag #ikdoenietmeeermee plaatsten, hun filmpjes hebben verwijderd??

De actie heeft nogal wat teweeg gebracht. Uiteindelijk blijkt er een groot verschil tussen de bedoeling en het effect van de actie. Heb jijzelf dat wel eens meegemaakt; dat je iets postte met een effect als gevolg wat je helemaal niet zo bedoelde?

EN NU DE VRAAG WAAR HET OM GAAT:

Man, Wijzend, Vinger, Jongen, Gezicht

In welk team zit jij?

#IKDOENIETMEERMEE

#IKDOEGEWOONNOGMEE