Is december voor jou een fijne maand?

De dagen zijn korter en de temperatuur daalt, de feestdagen staan weer voor de deur. Voor velen is december een fijne maand. Helaas geldt dat niet voor iedereen. Voor wie in (verborgen) armoede moet opgroeien, kan deze periode extra zwaar zijn.


Kinderen en jongeren die in armoede leven, krijgen vaak geen cadeautje met Sinterklaas of Kerst. 1 op 12 kinderen groeit op in armoede. In de grote steden gaat dat zelfs om 1 op de 9 kinderen. Voor deze kinderen en jongeren is het heel spannend om vrienden en vriendinnen thuis uit te nodigen, want er is zo weinig. Als het écht koud begint te worden, is er soms niet voldoende geld voor een winterjas. Of een fiets, om naar school te kunnen fietsen, is er soms gewoonweg niet. Laat staan verder kunnen studeren na de middelbare school.

Komt armoede in jouw omgeving voor?

Vanaf begin november zien we de etalages weer vol cadeautjes liggen. Op het Sinterklaasjournaal vertelt de Goedheiligman over pakhuizen vol cadeautjes. De speelgoedgidsen en reclamefolders vol cadeaus vallen weer op de deurmat. Als een cadeautje op Sinterklaas- of kerstavond helemaal niet vanzelfsprekend is, heeft dit grote impact op de sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen en jongeren. Zij kunnen op school niet vertellen over hun cadeau en zich daardoor ook niet identificeren met leeftijdsgenoten. Het niet krijgen van Sinterklaascadeaus of kerstcadeaus zorgt dan voor uitsluiting.

Wat zullen de gevolgen zijn van armoede?

Wat zou jij voor iemand in armoede kunnen betekenen?

Iedereen verdient een jeugd zonder zorgen. Gelijk te zijn, aan vrienden en vriendinnen. Met ook nieuwe kleding, een fiets, sportlessen en tóch een cadeautje met Sinterklaas of Kerst. Kinderhulp is er voor alle kinderen en jongeren in Nederland tussen de 0 en 21 jaar die in armoede opgroeien. Kinderhulp zorgt met Actie Pepernoot dat zoveel mogelijk kinderen die in armoede opgroeien tóch een cadeautje krijgen op 5 december! En jij kan hierbij helpen!

Duurzamer doen

Als je in een winkelstraat loopt, zijn alle flashy etalages bomvol kleur en lichteffecten niet te missen. De glitter en glamour knalt van de planken in deze feestmaand. Veel mensen kopen cadeaus en nieuwe kleren. Heb je er wel eens aan gedacht dat je met het kopen en verkopen van goed tweedehands spullen, net zo’n fijne decembermaand kan hebben. Fijner zelfs, want je draagt bij aan veel minder verspilling. En je ziet er net zo fantastisch uit aan het kerstdiner! Zo maak je met de keuze voor tweedehands spullen een groot verschil voor de aarde. Meer delen en minder verspillen: als dát niet de perfecte kerstgedachte is…


SDG 1 Geen armoede

Helaas, niet iedereen heeft genoeg geld voor al die boodschappen. Sterker nog: niet alle mensen hebben een huis. Ook in Nederland leven nog veel mensen, ook kinderen, in armoede. Soms omdat ze hun baan zijn verloren. Of omdat ze ziek zijn, waardoor ze geen salaris meer krijgen. Nederland is rijk vergeleken met veel landen in bijvoorbeeld Afrika en Azië. Toch heeft 14,5% van de Nederlanders te weinig geld om hier fijn te kunnen leven. Dat kan ervoor zorgen dat iemand slecht eet, niet op tijd naar de dokter gaat en niet meer sport of leuke dingen kan doen.

We moeten dus zorgen dat het geld beter wordt verdeeld. Zodat alle mensen een baan en een dak boven hun hoofd hebben, kunnen eten en af en toe leuke dingen kunnen doen. Zo helpen we armoede de wereld uit, om te beginnen uit Nederland.