Jij wel, maar jij niet!

Je hebt het misschien al wel voorbij zien komen in het nieuws de afgelopen tijd; stagediscriminatie. Dit betekent dat je anders wordt behandeld, achtergesteld of uitgesloten vanwege je etnische afkomst, huidskleur, geslacht, seksuele gerichtheid, leeftijd, godsdienst, beperking of chronische ziekte. En dat kan dus ook aan de orde zijn op het moment dat jij stage zoekt of al stage loopt.

Uit onderzoek is gebleken dat een op de acht studenten discriminatie ervaart op basis van opleidingsniveau, het land waar hun ouders of grootouders geboren zijn, geloof, kleding, uiterlijk en huidskleur. Dit probleem is dus niet nieuw en speelt eigenlijk al jaren.

Wat is dat eigenlijk, stagediscriminatie?

Wanneer je op zoek gaat naar een stage, moet je worden beoordeeld op je kennis, vaardigheden en kwaliteiten. Je mag niet zomaar afgewezen worden op basis van je geloof, je geslacht of een beperking. Een voorbeeld hiervan is een bedrijf die een student met een hoofddoek niet aan wil nemen omdat ze dat niet representatief vinden. En dat terwijl dit helemaal geen belemmering is voor de stage. Ook kan een bedrijf iemand buitensluiten op basis van geaardheid. Bijvoorbeeld je geen klanten laten helpen. Soms is discriminatie onbedoeld en indirect. Denk daarbij aan grappen die gemaakt kunnen worden. Een grap is vaak niet slecht bedoeld, maar kan er wel voor zorgen dat iemand zich buitengesloten voelt.

Wat moet je dan doen?

Wanneer je het idee hebt dat er sprake is van stagediscriminatie, ga dan het gesprek aan op school. Jouw begeleider wil je hier zeker bij helpen en zal zorgvuldig naar je luisteren en je proberen te helpen. Je begeleider met jou bedenken wat voor je (misschien samen) zou kunnen gaan doen. Een voorbeeld is dat je samen in gesprek kan gaan met de praktijkbegeleider van je leerbedrijf.
Wanneer je dit niet op school wil bespreken, ga dan het gesprek aan met iemand uit je omgeving die je vertrouwt. Denk daarbij aan je ouder(s)/verzorger(s). Ook kun je terecht bij een antidiscriminatiebureau in je gemeente.

Als er sprake is van discriminatie, bewust of onbewust, moet er actie worden ondernomen.

Wie zou jij om hulp (kunnen) vragen?

Wat zou je nog meer kunnen doen?

Op dit moment wordt er dus weer veel gesproken over dit onderwerp en wordt er campagne gevoerd. Ook is er een speciale website gelanceerd waar je kan lezen wat het allemaal is en wat jij zou kunnen doen.

 Om discriminatie te voorkomen en te bestrijden, is het nodig dat alle betrokkenen met elkaar in gesprek gaan en weten welke problemen er spelen. Helaas worden niet alle gevallen gemeld of zelfs maar herkend.

Wat vind je daarvan? Denk je dat het helpt om melding te maken? Waarom wel/niet?

Stappenplan discriminatie

Bron: nu.nl, kiesmij.nl , gelijkekansenmbo.nl/app/uploads/ROC-PRO-210003-Stappenplan-discriminatie