Terug

JOZEF

December. De maand waarin het vroeg donker wordt en veel mensen de kerstboom in huis halen. Kortom, kerst staat voor de deur. Dit jaar ziet het er anders uit dan je je misschien had voorgesteld.

Met kerst wordt de geboorte van Jezus gevierd. Hier is een van de grootste godsdiensten, het Christendom, op gebaseerd. Je zou dus zeggen dan Jezus een prins of de zoon van een machtige zakenman zou zijn geweest en dat dit ook groots gevierd werd. Niet dus.

Grote dingen beginnen vaak heel klein. In welke kleine en onopvallende dingen in je leven zie jij het begin van het iets groots? Denk aan een voetbaltraining: iets kleins wat je door het elke dag te doen tot iets groots kan brengen. Als jij je nu klein voelt, hoeft dat niet altijd zo te blijven. Ook
jij kan iets groots doen, een held zijn of worden. Vaak begint dat met een kleine beslissing of een eerste kleine stap die je maakt.


De moeder van Jezus is een ongetrouwde tienermoeder. Zijn vader is een timmerman.

Moet je je even voorstellen hoe dit moet zijn geweest in die tijd. Jozef moet zich kapot zijn geschrokken toen hij hoorde dat Maria zwanger was. Hij was wel verloofd met Maria, maar ze waren nog niet getrouwd. Laat staan dat het de bedoeling was dat er al een baby zou komen.

Wat zal zijn familie en de rest van het dorp daarvan vinden? Jozef denkt eraan om weg te gaan, hij wil Mara niet ten schande maken. Maar dan zegt een engel in een droom tegen hem dat hij niet bang hoeft te zijn, dat het allemaal goed komt. Als Jozef wakker wordt, doet hij zoals hem was verteld. Hij blijft bij Maria.

Begrijp je de twijfel van Jozef?

Vind je het moedig van Jozef dat hij, ondanks alle praatjes, bij Maria blijft?

Wat doe jij als je een probleem hebt? Ga je ervandoor? Of blijf je en probeer je het probleem op te lossen?

Soms zijn dingen die eerst een probleem lijken, helemaal niet zo erg als je eerst dacht. Heb je dat zelf al eens meegemaakt?

Welke verandering zag jij eerst helemaal niet zitten, en bleek uiteindelijk toch best positief te zijn?

Bron: HSV Lukas 2
Creatieve Preventie