Terug

KAN IK IETS DOEN AAN DE OPWARMING VAN DE AARDE?

Het klimaat verandert doordat de temperatuur op aarde stijgt. Dat komt doordat er steeds meer broeikasgassen zoals CO2 in de lucht komen. Wetenschappers zijn het erover eens dat de mens grotendeels verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde. Behalve minder fossiele brandstoffen verbranden, moeten we ook meer bomen planten.

De aarde warmt op en dat heeft gevolgen voor het klimaat. Het broeikaseffect wordt versterkt door de hoeveelheid CO-2 in de lucht. Opwarming is niet te stoppen, maar gaat minder hard als we wereldwijd minder CO2 uitstoten.

Natuurlijk kan je iets doen aan de opwarming van de aarde. Het is nog niet te laat!

Alle kleine beetjes helpen: dit kun jij doen tegen klimaatverandering

Stoppen met vliegen. Stoppen met autorijden. Stoppen met rundvlees eten. Stoppen met lange douchesessies. We weten inmiddels allemaal wel dat deze acties goed zijn voor het milieu. Maar wist je bijvoorbeeld ook dat netflixen bijdraagt aan klimaatverandering?

Afbeeldingsresultaat voor netflix

Tja, als je het klimaat écht wilt redden, dan moet je er wel wat voor over hebben. Streamingdiensten als Netflix en HBO slaan hun video’s wereldwijd op servers op die meestal niet op groene energie draaien. En dat kost dus stroom, véél stroom.  

Je kan het Beter, Anders en Minder doen, oftewel BAM. Koop spullen van goede kwaliteit die langer meegaan, koop tweedehands of koop überhaupt minder. Het gaat namelijk langer mee en juist dat bespaart grondstoffen, energie, water en afval.