Klimaat: kan het een beetje leuker?

Maak van het klimaat je hobby


Klimaattop in Glasgow? Het klinkt allemaal moeilijk en ingewikkeld. Kan dat niet een beetje leuker? Jazeker! Er zijn best veel initiatieven om op een leuke manier te werken aan een betere leefomgeving en daarmee ook aan een beter klimaat

‘Het is hopeloos, we gaan de klimaatdoelen niet halen’ 

‘KNMI verwacht snellere stijging zeespiegel’ 

‘Kwart bedrijven verwacht tot 2100 niet klimaatneutraal te zijn’ (bron www.rtlnieuws.nl) 

Glasgow, dat ligt in Schotland. Twee weken lang kwamen daar vertegenwoordigers van wel 200 landen bij elkaar om te praten over het klimaat. En dan vooral: hoe de klimaatdoelen bereikt kunnen worden. Bijvoorbeeld: hoe zorgen we ervoor dat de opwarming van de aarde beperkt wordt? Dat klinkt allemaal heel ver weg, heel ingewikkeld en vooral heel moeilijk.

Kan dat niet een beetje leuker? Jazeker! Wat denk je van de combinatie suppen en rommel opruimen? Ja het kan echt! Op verschillende plekken in Nederland kan je met een supboard het water op. In onder andere Haarlem, Utrecht, Amsterdam en Gouda worden regelmatig supclean-ups georganiseerd: je doet mee met een Sup-tour en je hoeft het supboard niet te huren. Als tegenprestatie verzamel je met een schepnetje plastic en ander afval. 

In Amsterdam en Rotterdam kun je zelfs met een sloep het water op en tegelijkertijd ‘plastic vissen’. Van het verzamelde plastic maakt het bedrijf vervolgens weer: sloepen! Win-win toch? Misschien is dat wel de toekomst: van het klimaat je hobby maken. Stuk leuker, of niet?

Zou jij dat doen: je vrienden optrommelen om samen iets aan het milieu te doen? Waarom wel? Waarom niet?

En jouw hobby? Kan je daar ook een clean-up-actie mee bedenken? 

Kun je nog andere dingen bedenken om ‘leuk’ met het klimaat bezig te zijn? Wat bijvoorbeeld?