Knuffelen tijdens wereldknuffeldag?!

Heb jij net als veel anderen ook wat huidhonger? Heb jij ook zin om je vrienden en familie weer eens een lekkere knuffel te geven? Waarschijnlijk is dat al even geleden, want elkaar aanraken doen we zo min mogelijk. En dat missen we, want aanraking is juist zo gezond voor je. Gelukkig is het 21 januari wereldknuffeldag!

Knuffelen en handen schudden mag niet meer in deze coronatijd. Zo jammer, want de meesten van ons missen dat contact en aanraken wel. Voor het missen van knuffelen is sinds de uitbraak van de COVID-19 pandemie een treffend woord bedacht: huidhonger.


Huidhonger

Huidhonger. Eigenlijk een heel logisch gekozen woord. Want het verwijst naar de menselijke behoefte aan huid-op-huidcontact. En dat begint al heel vroeg. Een baby die net geboren is, wordt direct op de borst van de moeder gelegd voor huid-op-huid contact. Kinderen die onrustig zijn, bakeren we in of wiegen we in slaap. Dat zijn allemaal dingen die we instinctief doen, het zit in ons systeem. Knuffelen en liefdevol vasthouden betekent warmte, veiligheid en geborgenheid. Voor volwassenen is dit niet anders. Door dicht bij iemand te zijn, hoor of voel je iemands hartslag en ademhaling en dat maakt je rustig. Het brengt het stressniveau naar beneden. Aanraking kalmeert en brengt troost.

Waarom heb je aanraking eigenlijk nodig?

Knuffelen is niet alleen leuk, maar ook heel goed voor je. Het is een van onze basisbehoeften. Door te knuffelen maak je het stofje oxytocine aan. Dit liefdes- of knuffelhormoon zorgt er niet alleen voor dat je je verbonden en geliefd voelt, maar knuffelen zorgt er ook voor dat je stressniveau omlaag gaat, dat je kalmeert en je gelukkig voelt. Het kan zijn dat je, door minder of geen knuffelcontacten enerzijds en de ‘dreiging’ van het virus anderzijds, sneller of langduriger stress ervaart. Als dit aanhoudt, kan het zijn dat je lichamelijke of emotionele klachten gaat ervaren.

21 januari wereldknuffeldag

Op 21 januari is het zover. Dan vieren we internationale knuffeldag. Wereld Knuffeldag is een 35-jaar oud fenomeen dat is bedacht door de Amerikaanse dominee Kevin Zaborney. De dag vindt altijd plaats op 21 januari. Dominee Zaborney koos die datum omdat dit precies tussen de feestdagen en Valentijn valt. In deze periode maken veel mensen altijd een wat sombere periode door.

Ken jij het gevoel van huidhonger? Mis jij het knuffelen?

Wie hebben vooral behoefte aan aanraking en knuffels denk je?

Omarmen, Knuffel, Solidariteit, Vrede, Vriendschap

Echt knuffelen mag dan misschien nog niet , maar een virtuele knuffel via een belletje, WhatsApp of email kan natuurlijk wel.