Terug

LATEN WE HET ANDERS DOEN

Het leven staat een beetje stil. Dat is niet in alle opzichten erg. Stilstand is namelijk ook een kans. Een kans om afstand te nemen van de dagelijkse hectiek. Een kans om om je heen te kijken. Een kans om te leren en om in beweging te komen. Een kans om het anders te doen. 

We zitten al weken thuis en dat zal nog wel langer gaan duren. Hoe komen wij straks tevoorschijn uit die corona-quarantaine? Als andere mensen, in andere samenlevingen, of wordt het business as usual; gaan we gewoon weer doen wat we altijd al deden? Pakken we de kans en staan we ook stil bij hoe het ook anders kan?

Stilstand en kansen

Stilstand betekende altijd achteruitgang. We zien nu dat dat niet waar is. Stilstand is namelijk een kans. Een kans om afstand te nemen van de dagelijkse hectiek. Een kans om om je heen te kijken. Een kans om te leren en om in beweging te komen. Een kans om het anders te doen. Laten we de kans pakken om nu na te denken over het versoepelen van de maatregelen voor je eigen school. 

Uitdaging:

Schrijf een brief aan premier Rutte en beschrijf daarin jouw plan over hoe we in Nederland stapsgewijs weer naar school kunnen. 

Maak een ontwerp van ‘het lokaal van de toekomst’ die bestendig is tegen een virus zoals Corona. Schrijf een korte toelichting van de door jou gemaakte keuzes. 

Bron: VPRO Tegenlicht

‘We hebben nu de unieke kans om te zeggen: laten we het anders doen’, zegt trendvoorspeller Lidewij Edelkoort.

unieke kans om het anders te doen

'We hebben nu de unieke kans om te zeggen: laten we het anders doen', zegt trendvoorspeller Lidewij Edelkoort.Kijk hier 'Virus vergezichten' helemaal terug: bit.ly/edelkoort-tl

Gepostet von VPRO Tegenlicht am Montag, 6. April 2020

De mensheid zal z’n waarden kunnen resetten

Trendvoorspeller Lidewij Edelkoort denkt dat de meeste mensen consumptie niet zullen missen in hun quarantaine. ‘Ze zullen merken dat het niet veel uitmaakt in hun leven. Al die rommel waren we eigenlijk al jaren spuugzat en minder consumeren is beter voor de aarde.’

Zij denkt dat deze crisis ook kan ‘helen’ en ons kan helpen om een schoner, beter leven te leiden. In China is de lucht opgeklaard en sterven nu minder mensen aan luchtvervuiling dan voor het virus. Het water in Venetië is weer zo helder, dat je de vissen ziet zwemmen.

Het virus brengt ook iets goeds, zegt zij, want nu gebeurt wat we allang wisten dat ooit zou moeten gebeuren: minder vliegen, minder reizen, minder rotzooi, meer tijd voor elkaar.  Maar eerder durfden we die sprong niet te wagen.

Hoe denk jij dat we tevoorschijn komen uit de coronaquarantaine; als andere mensen of gaan we weer doen wat we altijd altijd deden?? 

Bedenk een actie om mensen meer bewust te maken. Hierin moedig je mensen aan om ná deze crisis het milieu te blijven helpen. Wat voor maatregel zou je onder de aandacht willen brengen?

Welke actie/maatregel zou jij na de coronacrisis door kunnen zetten?