Terug

‘LINKSE TRUT’ OF ‘RACIST’

Er zijn jongeren die haat ervaren tussen linkse en rechtse stemmers. De heftige discussies lijken vooral te gaan over culturele thema’s, zoals immigratie, (gender)identiteit en kwesties als het klimaat. Wat is nou eigenlijk het verschil tussen links en rechts? Verdiep jij je wel eens in de standpunten van de ander?

Bron: NOS.nl

Deze week kan iedereen van 18 jaar en ouder stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen gaat het er heftig aan toe: niet alleen tussen lijsttrekkers, maar ook tussen aanhangers. Links en rechts staan lijnrecht tegenover elkaar. Maar wat betekent het eigenlijk om links of rechts te zijn? Kan je zomaar alles zeggen? En wat kunnen we als samenleving doen tegen polarisatie?

Politiek spectrum - Wikipedia

Heb jij het gevoel dat je op school eerlijk kunt uitkomen voor je mening? Wordt er naar je geluisterd en worden er vragen gesteld over waarom je die mening hebt? Wat vind je daarvan?

Uit onderzoek blijkt dat veel jongeren negatieve ervaringen te hebben gehad vanwege hun politieke voorkeur. Dat varieert van uitgescholden worden op sociale media, aangevallen worden door de hele klas en leraar, ruzie thuis en zelfs verbroken vriendschappen.

Durf jij voor je mening uit te komen?

Heb je wel eens een negatieve ervaring gehad toen je je politieke voorkeur uitsprak?

Wat voor reacties kreeg je?

NOS Stories sprak met twee ‘rechtse’ en twee ‘linkse’ jongeren over de haat die zij krijgen vanwege hun politieke voorkeur.

Praat jij met je vrienden over jouw politieke voorkeur?

Welke standpunten zijn voor jou heel belangrijk en dus de reden om te kiezen voor ‘jouw partij’?

Zijn er ook standpunten die voor jou minder belangrijk zijn of zelfs niet jouw voorkeur hebben?

Gevoelens ten opzichte van andere partijen

Politicoloog Eelco Harteveld onderzocht welke gevoelens aanhangers van politieke partijen koesteren ten opzichte van aanhangers van andere partijen. Daarin viel op dat PVV’ers en FvD’ers GroenLinks-aanhangers een extreem lage score geven: 23 graden. Andersom geldt dat GroenLinksers de rechtse kiezers nog ‘kouder’ beoordelen.

Volgens Harteveld plaatsen Republikeinen en Democraten uit de VS – waar de polarisatie ook heel sterk is – elkaar rond de 30 graden op de politieke thermometer.

Eigen bewerking NOS Stories, data: UVA NOS

Haat op sociale media

De strijd is niet erger bij jongeren, maar het lijkt er bij hen wel heftiger aan toe te gaan doordat ze zich vaak aangetrokken voelen tot partijen met een progressief profiel zoals GroenLinks of tot de rechts-populistische partijen als de PVV, en minder tot middenpartijen of wat traditionelere linkse partijen.

Veel jongeren krijgen de discussie mee, doordat die vooral op sociale media wordt gevoerd.

Linda; “Het ergste vind ik als linkse Tiktokkers oproepen om niet meer te praten tegen mensen die op Forum stemmen.” Zelf heeft zij ook vriendinnen die GroenLinks stemmen en ze zou liever willen dat ‘linkse’ en ‘rechtse’ jongeren met elkaar blijven praten. “En dat je je verdiept in elkaars standpunten, dat probeer ik ook te doen.”

Wat vind je van wat Linda zegt? Waarom ben je het wel of niet met haar eens? Waar zouden deze gesprekken het best gevoerd kunnen worden?