Terug

MAAK JE EIGEN HOLOGRAM

Hologrammen worden in de film- en muziekwereld vaak gebruikt; Ze brengen overleden supersterren terug en bijvoorbeeld monsters tot leven. Maar als je denkt dat deze technologie alleen is weggelegd voor de slimste wetenschappers, heb je het mis. Vanaf nu kun je zelf een hologram maken met je smartphone. En hoe leuk: tijd genoeg om even lekker bezig te zijn!

Een hologram is een 3D-afbeelding die ontstaat door licht op een speciale manier te laten weerkaatsen op glas of een doorzichtig oppervlak. Althans, dat is de techniek die we hier gaan gebruiken. Zelf een hologram maken is minder ingewikkeld dan je denkt en het effect is erg indrukwekkend!

Uitdaging:

Maak je eigen hologram projector en maak een filmpje van jouw hologram. Plaats je filmpje op instagram en tag @teezr.nl!

Bron: tipsentrucs.net

Zelf een Hologram maken.

Een hologram projector is eenvoudig zelf te maken: het is eigenlijk niets meer dan een afgeknotte piramide die je ondersteboven op een beeldscherm zet. Om je hologram vervolgens bewegend te krijgen heb je een geschikt videobestand nodig, deze kun je op YouTube vinden.

Benodigdheden

Stap 1:  Begin met het tekenen van een mal waarmee je de vier zijden van de piramide aftekent op het CD-hoesje of plexiglas. Elke zijde is 6 centimeter breed aan de bovenkant, 3,5 centimeter hoog en 1 centimeter breed aan de onderkant. zie afb.

Stap2: Knip deze mal uit en en tekenen deze vier keer op het hoesje of plexiglas. zie afb.

3D hologram projector

Stap3: Snij of zaag vervolgens de vier vormen (zijden) met een scherp mesje (stanley mes) of met een klein ijzerzaagje (zaagje met een fijne vertanding). Na afloop evt scherpe randjes schuren met een schuurpapier.

3d_hologram_maken

Stap4: Plak met doorzichtig plakband (of lijm) de vier zijden aan mekaar zodat er een piramide ontstaat.

3d hologram projector smartphone

Stap5: Nu gaan we een hologram maken, dit doe je door een geschikte afbeelding of video te downloaden. Voorbeelden van geschikte fimpjes vind je hieronder. Plaats de projector op het scherm, sommige filmpjes hebben een uitlijnraster zodat je de projector heel precies kunt plaatsen. Je kunt op de bovenzijde nog een wit stuk karton plaatsen, dit helpt om de projectie goed scherp te krijgen.