Mantelzorgers, dankjewel!

Op 10 november is het de ‘Dag van de Mantelzorg’. Een dag waarop we mensen verrassen die zorgen voor een ander.
Mantelzorg is namelijk niet vanzelfsprekend, dus laten we samen er een mooie dag van maken!


Ken jij een mantelzorger? Wist je dat jouw buurvrouw, jouw collega, jouw rij-instructeur of zelfs jouw klasgenoot een mantelzorger zou kunnen zijn? Of misschien ben je er zelf wel eentje!
Mantelzorg is zorg en ondersteuning, die je vrijwillig en onbetaald verleent, aan iemand met fysieke, verstandelijke of (sociaal)psychische beperkingen. Het gaat om hulp die groter is dan de gebruikelijke hulp, die verwacht mag worden van partners, ouders of kinderen.

4,4 miljoen
mantelzorgers in Nederland

Ook kinderen en jongeren kunnen mantelzorger zijn. Zij verzorgen bijvoorbeeld hun ouder(s), hun broertje of thuiswonende oma. Als jonge mantelzorger wordt er soms veel van je verwacht: helpen in het huishouden, mee naar het ziekenhuis, boodschappen doen, wondverzorging, zorgen voor andere gezinsleden en ga zo maar door. Naast de fysieke hulp, maakt een (jonge) mantelzorger zich vaak ook zorgen om degene waarvoor hij zorgt.

Welke onmisbare schat zet jij vandaag in het zonnetje? Hoe ga je dit doen?

Wat zou je tegen een (jonge) mantelzorger willen zeggen?

Ben jij een mantelzorger? Wat doe jij om te zorgen dat je het volhoudt?

Zorg jij voor iemand? Dan heb je vast vaak vragen of kun je wel wat hulp gebruiken. Klik op onderstaande knop om te kijken of je antwoorden op jouw vragen kunt vinden.

Wil je met iemand praten?

Je kunt altijd bij je studieloopbegeleider of een medewerker van het Studenten Service Centrum (SSC) terecht.