Mbo’ers, kloppend hart van Nederland!

Nederland heeft de MBO’ers echt nodig. Als MBO’ers, die dagelijks bezig zijn met Nederland overeind te houden, morgen stoppen met werken, dan hadden wij gisteren al een probleem. Zij zijn onmisbaar.


Neem even de tijd hiervoor! Kijk de video van Arjen Lubach over Mbo-studenten.

Lubach over :

0.00 – 2.36 min: Mbo’ers zijn onmisbaar.

2.36 – 7.30 min: Te weinig Mbo’ers; hoe komt dat? Vergrijzing, bewust beleid en imago.

7.30 – 9.50 min: Mbo is zo gek nog niet!!!

Vijf redenen waarom mbo’ers onmisbaar zijn!

Pas dit studiejaar is de aanspreekvorm van mbo’ers veranderd van ‘deelnemers’ naar ‘studenten’. Mbo-studenten kregen om die reden vaak geen studentenkortingen in winkels en kwamen vaak de studentenkroeg niet in. Zeer onterecht! Mbo’ers zijn het cement van de samenleving! Lees hier waarom dat zo is.  

1. Zonder mbo’ers geen alledaagse dingen 

Je kapsel dat hoognodig toe is aan een nieuwe coupe, je nagels die je mooi laat bijwerken, de bakker waar je je favoriete croissants koopt en je fiets die je laat repareren: de mensen die je op deze plekken tegenkomt, zijn vrijwel allemaal mbo’ers geweest. We kunnen niet zonder ze.

2. Mbo-studenten hebben vaak cruciale beroepen 

We hebben het allemaal gemerkt het afgelopen jaar door corona: de cruciale beroepen zijn mega belangrijk, denk aan: supermarktpersoneel, schoonmakers in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen, zorgpersoneel, garagemedewerkers, politie en vuilnismannen. Zonder hen was het afgelopen jaar echt niet zo soepel verlopen. En bedenk: zij liepen dus meer kans op besmetting dan de mensen die lekker thuis konden werken. We kunnen niet zonder ze.

3. Mbo’ers hebben eerder én sneller werkervaring 

De gemiddelde mbo-student behaalt zijn mbo-diploma tussen de 16 en 20 jaar. Tijdens je studie doe jij al veel praktijkervaring op door stages. Zodra je gaat werken na je studie heb je na een paar jaar veel meer ervaring dan hbo- en wo-studenten op dezelfde leeftijd. Jong geleerd is oud gedaan! 

4. De meeste studenten zijn mbo’er  

Het grootste deel van de studenten in Nederland is mbo’er (40%), daarna volgen de hbo’ers (36%) en tot slot de wo’ers (24%). Een groot deel zou wegvallen als mbo-studenten niet bestonden. Zonder mbo-studenten zou het leven er heel anders uitzien.  

5. Het aantal mbo-vacatures stijgt 

Sinds een paar jaar stijgt het aantal mbo-vacatures, bijvoorbeeld in de bouw, techniek en de zorg. Er is een groot tekort aan werknemers op mbo-niveau. Het is dus belangrijk dat er genoeg mbo-studenten blijven; daarvoor hoeven we je alleen maar door te verwijzen naar punt 1 en 2 :-). 
 


Kortom: Mbo’ers zijn echt onmisbaar! Jullie zijn het kloppend hart van Nederland. Bedankt!