Minder of zelfs geen vlees eten?

Dag van de Vegetariër, 1 oktober, is in het leven geroepen om meer bewustzijn te creëren rondom vegetarisme en de positieve effecten daarvan.  Waarom zou je minder of zelfs geen vlees eten?


Moeten we misschien iets minder vlees of zelfs vegetarisch eten?

Minder vlees of helemaal geen vlees te eten, zoals vegetariërs, is beter voor je gezondheid en het milieu. Door minder vlees te eten en dit vaker te vervangen door peulvruchten en noten verlaag je het risico op verschillende ziekten. Minder vlees eten leidt ook tot minder uitstoot van stikstof, waardoor het milieu veel minder wordt belast. En ja, het leed van de dieren is vaak groot, dus misschien vind je dat ook een goede reden om minder of zelfs geen vlees meer te eten?

Arjen Lubach maakte met zijn satirische programma Zondag met Lubach een programma over deze vraag: Misschien moeten we iets minder vlees eten?

3x waarom minder vlees echt beter is:

Vlees eten en het klimaat.

Minder vlees eten is echt een van de beste dingen die je kunt doen voor onze planeet. De impact van vlees eten is buitensporig groot. Dierlijke producten zijn verantwoordelijk voor ongeveer 60% van de voedsel gerelateerde uitstoot van broeikasgassen. Vlees en zuivelproducten zijn de onderdelen van ons dieet die het meest schadelijk zijn voor ons klimaat, en in het algemeen voor het milieu. Eeuwenoude amazonewouden worden gekapt voor veevoer en het vee drinkt een derde van al het drinkwater op.

Vlees eten en je eigen gezondheid

Vlees uit de vee-industrie is niet goed voor je gezondheid. In megastallen worden dieren preventief met antibiotica behandeld, waardoor jij als consument dit ook binnenkrijgt. Ook zijn er verschillende rapporten, zoals die van de World Health Organization, die inmiddels vaststellen dat bewerkt vlees kankerverwekkend is. Het eten van rood vlees verhoogt de kans op kanker.

Vlees eten en dierenleed.

Om zoveel dieren te kunnen ‘produceren’ en ‘verwerken’, heb je veefabrieken nodig. En hoewel we in Nederland minder vlees zijn gaan eten, worden er steeds meer dieren geslacht. De vee-industrie heeft bovendien een hele slechte naam als het gaat om dierenwelzijn. Het aantal stalbranden, waarbij honderdduizenden dieren omkomen, maar ook dierenziektes, stress en constante pijn door te krappe hokjes zijn de norm in de veefabriek.

Bron: Eveline Gillot, https://www.greenpeace.org/nl/natuur/11794/waarom-minder-vlees

Vegetarisch eten
Wat is het verschil tussen vegatariers en veganisten?

Een vegetariër eet geen producten van gedode dieren, dus geen vlees, geen vis, en ook geen producten zoals gelatine (van huid of beenderen) en kaas (met kalfsstremsel).
Mensen die geen vlees, vis en dierlijke producten (zoals zuivel, eieren en honing) eten en ook geen dierlijke producten (zoals leer en wol) gebruiken zijn “veganisten”.

En jij? Kom je ook in team (iets)-minder/geen-vlees?


SCG 12 Verantwoorde consumptie en productie

Er komen steeds meer mensen op onze planeet. En de planeet, die groeit niet mee. 

Daarom is afgesproken dat de voedselverspilling in 2030 gehalveerd moet zijn ten opzichte van 2015. En dat er minder troep in de natuur terechtkomt. De Nederlandse overheid wil ook dat in 2050 al ons afval een tweede leven krijgt. Spullen moeten dus zo worden gemaakt dat ze steeds opnieuw gebruikt kunnen worden. Want dan hebben we zo min mogelijk nieuwe grondstoffen nodig. Circulaire economie, heet dat.

Bedrijven gooien steeds minder afval weg. Dat geldt niet voor de mensen thuis. Daar werd in 2021 meer weggegooid dan het jaar ervoor, gemiddeld 562 kilo afval per persoon. De hoeveelheid voedselverspilling per persoon is de afgelopen jaren trouwens wel afgenomen.