Terug

DE MOORKOP HEET VANAF NU ROOMKOP OF CHOCOLADEBOL

De moorkop is vernoemd naar de Moren, een volk uit de oudheid afkomstig uit Noord-Afrika. Het woord is tegenwoordig een synoniem voor neger geworden. “Dat is niet iets waar wij mee geassocieerd willen worden, zeker niet als onze klanten zich hier ongemakkelijk bij voelen. Daarom was het een kleine moeite om de naam te veranderen.”

Bakker Jurgen Verwoerd uit Monster, die de naam moorkop veranderde in roomkop, heeft besloten zijn winkel te sluiten vanwege de onveilige situatie. ‘Een klant begon met ferme taal opmerkingen te maken over de naamswijziging en wilde per se moorkoppen. Mijn personeel werd ge├»ntimideerd. Dat gaat echt te ver.’

“Een man kwam binnen en vroeg om moorkoppen. Toen mijn personeel zei dat de gebakjes voortaan roomkoppen heten, verhief hij zijn stem. Hij begon ferme taal uit te slaan: ‘Ik wil moorkoppen!’, zei hij een paar keer. Daarna is hij boos weggelopen. Zonder de gebakjes.”

Toevallig maakte de HEMA vandaag ook bekend te stoppen met de naam moorkop. De HEMA vindt moorkop ‘niet meer van deze tijd’. Vanaf 30 maart heet het gebakje chocoladebol.

Wat vind jij;

Is de naam moorkop een mooie Hollandse traditie of toch inderdaad racistisch?

Is intimidatie in dit geval terecht ?

Heeft dit verhaal ook met moed te maken?