Terug

MUST SEE: DE FILM PARASITE IS NU IN DE BIOSCOOP

Pizzadozen vouwen, dat is hun werk, zo komen ze rond. Maar dan krijgt de zoon een kans om de puberdochter van een – uiteraard – rijke familie bijles te geven. Zij wonen in wel een prachtig huis.”

De film heeft Buil Film Award, Chunsa Film Art Award en Palme d’Or gewonnen. Door het winnen van Palme d’Or zijn ze de eerste Koreaanse film die dit doet. De film is in 77 dagen geschoten.

Parasite poster, © 2019 September

Maartje Willems, Pieter van der Wielen en Gerhard Busch bespreken de film Parasite van Bong Joon-ho in Radio Cinema.

Een film van uitersten

In de film komen twee families bij elkaar in het leven: rijk en arm. “Maar,” vindt Pieter, “de armoede is niet schrijnend of meelijwekkend, maar irritant en smerig. Je denkt, nee zo wil je inderdaad niet wonen.” Maartje: “Ik vond het ook heel grappig dat ze geen wifi hebben en dat dan bij de buren gaan stelen.”

Maar tegelijkertijd is het arme gezin erg talentvol, om niet te zeggen, briljant. Gerhard Busch: “Je voelt al dat er ooit iets moet zijn misgegaan. Want zo’n getalenteerde familie, die kan nooit écht alleen maar pizzavouwer zijn.”

Hoewel er in de film heel wat sociale problematiek wordt besproken is het zeer zeker geen sociaal-realistische film. Het is eerder een comedy. Gerhard: “Maar het gaat ook wel echt over armoede. Het is een hele knappe balanceer-act.” En ook al lijkt de film te beginnen als comedy, ontaardt het in iets veel spannenders.

Pieter vond de film geniaal. Gerhard ook: “De regisseur, mengt allemaal genres en stijlen door elkaar. Daardoor word je steeds op een ander been gezet.” Maartje: “En ook, Bong Joon-ho durft het de hele tijd uit de hand te laten lopen in Parasite.”