Terug

NEPNIEUWS EN VERKIEZINGEN

Nieuwe technologie maakt het verspreiden van nepnieuws steeds gemakkelijker….en hoe belangrijk is dat? Nep nieuws wordt verspreid  door bijvoorbeeld ‘voice cloning’ (nabouwen van een stem), deepfakes (een niet van echt te onderscheiden nepfilmpje) en chatbots (robots die op internet antwoord geven alsof ze een echt mens zijn).

De verkiezingsperiode is een tijd waarin we stilstaan bij het belang van onze democratische samenleving;  we leven in een vrij land waar vrije verkiezingen worden gehouden.
De komende woensdagen besteden we aandacht aan de landelijke verkiezingen die op 17 maart gepland zijn. De nieuwsvoorziening is door de digitalisering van de maatschappij aan het veranderen en dat heeft gevolgen voor de democratie.

Het is tijdens de komende verkiezingen niet ondenkbaar dat we te maken krijgen met de invloed van misleidende berichten, nepberichten, namaakfilmpjes en desinformatie.

Game over?!

Hoe werkt de game?
Je kunt in de huid van een nepnieuwsmaker kruipen en ergens reclame voor maken.  In het spel kun je ervoor kiezen om lekker slecht te zijn door keuzes te maken die jouw invloed en macht geven.
Het idee is dat je zoveel mogelijk volgers verzamelt, maar let op – als je ze teleurstelt of té overduidelijk liegt, verlies je geloofwaardigheid. Als de meters te laag komen… is het  ‘game-over’!


Je hebt gemerkt hoe gemakkelijk het is om nepnieuws of complottheorieën te verspreiden. Wat maakt dat mensen in nepnieuws geloven?

Heb jij wel eens informatie verspreid waarvan je nu weet dat het niet klopte?

Hoe herken jij nepnieuws? ( ken je een voorbeeld?)

Wat is het gevaar van nepnieuws in het licht van onze verkiezingen?

De regering waarschuwt dat Rusland in toenemende mate nepnieuws verspreid om de verkiezingen in Nederland te beïnvloeden. Wat zou de reden kunnen zijn dat Rusland dit doet?