Niet voor iedereen is Kerst altijd even leuk

De kerstdagen zijn voor veel mensen erg belangrijk. Het is een tijd van gezellig samenzijn met familie en vrienden. Bij sommige families staat het bezoek aan de kerk centraal, anderen gaan uitgebreid eten en weer andere families zitten samen rondom de boom om cadeautjes uit te pakken en spelletjes te doen. Gezellig samen dus.. maar is dat wel zo voor iedereen?


Voor velen van jullie zal kerst een hele gezellige tijd zijn waarbij je samen komt met familie en vrienden. Als je nog familie hebt is dit natuurlijk superleuk. Maar helaas zijn er ook heel wat eenzame mensen in Nederland. Eenzaam de Kerst doorbrengen is een heel stuk minder leuk dan dat je gezellig met heel je familie aan tafel zit te dineren. Misschien is het wel je eigen opa of oma die zich eenzaam voelt, of misschien wel een buurman die afscheid heeft moeten nemen van zijn vrouw tijdens een begrafenis, maar kijk eens rond in je eigen omgeving: zijn er ook eenzame jongeren denk je?

Zijn alleen ouderen eenzaam rond de feestdagen? Wie zou nog meer eenzaam kunnen zijn?

Ben jij of ken jij mensen die (mogelijk) best eenzaam zijn? Hoe komt dat?

Stel dat jij diegene zou zijn die eenzaam en alleen is.. Misschien later als je oud bent, maar misschien kun je je ook op deze leeftijd eenzaam voelen.. Hoe zou dat zijn?

Kun je eenzaam zijn zonder echt alleen te zijn?

Niet voor iedereen is Kerst dus een fijne tijd. Wat zouden mensen kunnen doen om die eenzaamheid wat te verminderen?

Ook jij kunt vandaag nog iets betekenen voor iemand die zich eenzaam voelt. Een klein gebaar kan het verschil maken.

Wat kan jij doen?

Heb je een familielid, vriend of buur die zich misschien eenzaam voelt? Bedenk dan dit: er is altijd wel iets dat iemand leuk vindt om te doen, samen met jou of met anderen. Een steuntje in de rug kan veel betekenen!

Wat ga jij voor een ander betekenen?

Een jonge vrouw wijst naar de camera op een grijze muur. | Gratis Foto

Schrijf jij ook een lief kaartje?

De tijd rondom Kerst is voor veel ouderen een extra moeilijke periode. Daarom organiseert het Ouderenfonds voor de zevende keer, samen met PostNL en Kidsweek, weer De Grote Kerstkaartenactie. Samen willen wij zoveel mogelijk ouderen een warme kerstwens bezorgen. Doe je mee?