Terug

HOE HOOG IS JOUW STUDIESCHULD?

Een wankele Jenga-toren staat symbool voor de toekomst van onze huidige generatie studenten. Op woensdag 28 oktober 2020 protesteren studenten in Wageningen met deze Jenga-toren tegen het huidige leenstelsel.

Ieder jaar weer moeten veel studenten zich in de schulden steken om te kunnen studeren. In onze huidige maatschappij is het behalen van een diploma van belang om uiteindelijk aan de bak te komen, maar om nu met schulden aan je werkende leven te beginnen…….

Hoe zit dit bij jou? Hoe hoog is jouw studieschuld?

De studiefinanciering voor mbo-studenten is als volgt opgebouwd:

Volg jij een mbo-opleiding met niveau 1 of 2? Dan zijn de basisbeurs, het studentenreisproduct en de aanvullende beurs altijd een gift. Deze hoef je dus niet terug te betalen.

Bij een mbo-opleiding met niveau 3 of 4 zullen de basisbeurs, het studentenreisproduct en de aanvullende beurs een gift worden als je binnen 10 jaar een diploma behaalt. (Bron: www.kadoor.nl – onderwerp lenen & schulden)

Wat zijn jouw plannen na het behalen van een diploma? Durf jij een studieschuld aan?

Welke zorgen heb jij over de bekostiging van je opleiding en jouw toekomst?

Wat zou jij kunnen doen om verandering te brengen in het huidige leenstelsel?

Heb je vragen over de hoogte van jouw studieschuld of andere vragen met betrekking tot studiefinanciering? Op school zijn er mensen met wie je hierover kunt praten. Vraag het je mentor of studiebegeleider. Misschien kan die je helpen of doorverwijzen naar een DUO-specialist binnen de school.

Je kunt ook altijd contact opnemen met DUO.