Terug

NOG EEN KEER: HAMSTEREN!

Tijdens de persconferenties over de coronamaatregelen hebben we allemaal kennis gemaakt met doventolk Irma Sluis. Zij zorgt er elke persconferentie voor dat het nieuws ook duidelijk is voor doven en slechthorenden. Haar gebaar voor het woord ‘hamsteren’ zullen we dan ook niet snel vergeten.

Voor ze een nationale bekendheid werd, tolkte ze al in het Wilde Westen:

Gebarentaal is lang geleden al ontstaan. Het is niet door doven of slecht horenden gemaakt, maar door Spaanse monniken in het klooster. Uit respect voor God mocht in het klooster niet met elkaar gesproken worden. Om toch met elkaar te communiceren, maakte deze monniken gebruik van gebaren.

Taal is voor eigenlijk iedereen van groot belang. Iedereen is constant bezig met taal en communiceren. Wanneer je nadenkt, doe je dat in een bepaalde taal. Voor de meeste van ons is dat veelal in het Nederlands, voor iemand uit Duitsland is dat in het Duits. Stel je eens voor dat je in een taal nadenkt, die je niet kan horen. Dat is raar! Toch bestaat het! Doven denken namelijk in beelden, geschreven letters en in hun moedertaal, namelijk de Nederlandse Gebarentaal.

Gebarentaal is een taalvorm waarbij het gehoor en de stem geen rol spelen. In de gebarentaal staan de handen, het gezicht en de ogen centraal. Wist je dat gebaren niet officieel worden bedacht? Ze ontstaan gewoon op een natuurlijke manier. Sommige gebaren worden bedacht naar aanleiding van de vorm van iets (bijvoorbeeld huis). Ieder land heeft ook weer zijn eigen gebarentaal.

Uitdaging:

Wellicht heb je tijdens de coronamaatregelen wel wat meer tijd én zin om ook wat gebarentaal te leren. Check deze tutorials: