Terug

OBADA: 2 MILJOEN ABONNEES, MAAR HELEMAAL ALLEEN

De uit Syrië gevluchte Obada (20) is met zijn 2 miljoen abonnees één van de grootste YouTubers in Nederland. Vanuit zijn oer-Hollandse dorp Angeren neemt hij komische Arabische sketches op.

Bron: het Parool.nl

Obada heeft online miljoenen fans in het Midden-Oosten, maar in Nederland vindt hij weinig aansluiting. Niemand kent hem hier, hij spreekt de taal nauwelijks, en zijn vader vindt zijn YouTube-carrière maar niks.

Zijn ouders hebben hun geliefde Syrië achtergelaten voor een beter leven voor hun kinderen. Daardoor voelt Obada druk om het te moeten maken in ‘het beloofde land’.

De trailer:

Obada vluchtte in 2014 voor de oorlog in Syrië en kwam in Nederland terecht. Op school werd hij gepest, maar online groeide hij uit tot een succesvolle vlogger, met een grote schare fans in de Arabische wereld. Hij doet wat meer vloggers doen: hij filmt zijn eigen leven, maakt lollige sketches en rapt. Voor zijn volgers is hij altijd opgewekt, maar voor de kijkers van de knappe documentaire van Sakir Khader wordt duidelijk dat achter die facade veel verdriet schuilgaat.

De ouders van Obada hebben het moeilijk met hun vlucht en hun leven in Nederland. Hun in Syrië achtergebleven familieleden zijn jaloers op hen, zij verlangen juist terug naar hun geboorteland. “Er gaat geen dag voorbij dat we niet huilen,” zegt Obada’s vader. 

Ook binnen het gezin botert het niet. Obada’s vriendinnetje, een Irakese die hij in het AZC heeft ontmoet, wordt door zijn vader en zijn broer niet geaccepteerd. Het zorgt voor pijnlijke ruzies, door Khader van genadeloos dichtbij vastgelegd. De traditionele Arabische familiewaarden botsen met de vrijheid die Obada voor zichzelf ziet. Hartverscheurend zijn de scenes waarin Obada, weggelopen van huis, onbegrepen, afgewezen door zijn vader, zegt te hunkeren naar acceptatie voor wie hij is. Dat zijn vader meer is dan een boeman blijkt uit de beelden uit het familiearchief, waarin zijn vader wel zijn onvoorwaardelijke liefde voor zijn zoon uitspreekt.

Kijk hier de hele aflevering (44;38) van https://npo3.nu/3LAB

Wil jij graag jezelf kunnen zijn?

Hoe denk je dat Obada zich eenzaam kan voelen, terwijl hij een bekende YouTuber met 2 miljoen abonnees is?

Obada is in het nieuws en je weet nu iets van hem. Wat weet jij van je klasgenoten die bijvoorbeeld uit Syrië komen?