Oceaan dag…doei, tot ziens..

30 jaar geleden is 8 juni door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Wereld Oceaan Dag. Het gaat namelijk niet zo goed met onze wereldzeeën. Klimaatverandering, olielozingen en plasticvervuiling zorgen ervoor dat de oceanen, en de dieren die daarin leven, het erg moeilijk hebben. Dus kunnen we dag zeggen tegen onze mooie zeeën vol vissen en andere dieren? Of gaan we hier wat aan doen?


Wat denk jij dat helpt om de oceanen schoner te maken?

Hellup, wat kan ik zelf doen?

Door duurzamer met de wereld om te gaan, kan je jouw ecologische voetafdruk verkleinen. Dit kan heel gemakkelijk, door kleine stappen te zetten. Maar waar begin je? Wij hebben 3 tips op een rijtje gezet, waardoor jij de wereld beter kan achterlaten.

Tip 1. Minder plastic gebruiken

Wat veel mensen niet weten is dat 80% van het afval in de zee van land afkomstig is. Heel veel van dit afval bestaat uit plastic wat door de mens is gemaakt. Dit afval, ook wel plastic soep genoemd, kan op veel manieren in de zee terecht komen. Bijvoorbeeld doordat wij afval laten slingeren of op straat gooien. Wat kan jij doen om minder plastic te gebruiken?

Gooi afval in een prullenbak, kleine moeite toch?!

Gebruik een eigen fles om te vullen met drinken als onderweg bent.

Rietjes en andere kleine wegwerp materialen zoals plastic bestek of bekers dus ook voortaan afslaan….

Tip 2. Verklein je CO2 uitstoot

Door de opwarming van de aarde wordt het water in de oceanen steeds warmer. Hoe warmer ons water wordt, hoe minder CO2 het kan opnemen. De oceanen zullen hierdoor een minder grote rol kunnen spelen in het beperken van de opwarming van de aarde. Door je CO2 uitstoot te verminderen, kan dit grote invloed hebben op onze aarde. Maar wat kan je doen?

Minder voedsel verspillen.

Minder vlees eten.

korter onder de douche staan.

Ga duurzaam winkelen, koop tweedehands.

Recycle je spullen!

Tip 3. Vertel het door!  

W jij de oceaan een handje aan het helpen? Vertel het door aan al je vrienden, familie en bekenden. Hoe meer mensen mee helpen, hoe meer impact we kunnen maken. En samen aan de slag gaan, is natuurlijk een stuk leuker dan in je eentje!

Kom in actie, gebruik hiervoor je socials en lees nieuws berichten over het klimaat.

Doe mee aan opruimacties van zwerfafval bij jou in de buurt.

Bedankt voor je hulp, namens de oceaan!