Terug

HEB JIJ HET ONDER DE DUIM?

Hoe kan het toch dat we de verleiding door onze telefoon zo slecht kunnen weerstaan?

Afbeeldingsresultaat voor telefoongebruik

Het is pauze en je zit met vrienden. een vriend praat tegen je. Jij kijkt naar je rechterhand. Na een tijdje voel je dat je moet reageren. ‘Ja’, zeg je. Je luistert wel, maar eigenlijk ook weer niet. Je stopt je telefoon weg. Je was afgeleid, voor de zoveelste keer die dag.

Wat gebeurt er toch in ons brein?

Trillingen, geluiden, meldingen: prikkels maken het steeds moeilijker om je telefoon een poosje te negeren.

Gemiddeld grijpen we zo’n 52 keer per dag naar onze smartphone. De trillingen, geluiden en meldingen kunnen we maar moeilijk weerstaan. Waarom is het zo lastig om onze telefoon te negeren? Wat voor invloed heeft dit gedrag op onze prestaties en sociale relaties? En hoe kunnen we ons telefoongebruik indammen?

Een helder en pakkend beeldverhaal

NPO 3 heeft een beeldverhaal gemaakt, waar je vragen beantwoort, filmpjes te zien krijgt en heel goed inzicht krijgt over jouw telefoongebruik en hoe het komt dat het zo ingewikkeld is om dat onder de duim te houden. Echt een aanrader, dus neem de moeite om een kijkje te nemen!

Hoe erg heeft jouw telefoon jou in de greep??

Uitdaging:

Zet eens wat op een rijtje: welke positieve gevolgen heeft jouw telefoongebruik voor jou en welke minder wenselijke gevolgen heeft jouw telefoongebruik voor jou? Maak van beiden een top 10; prioriteer ze dus naar belangrijkheid.