Terug

ONDERGEDOKEN ALS ANNE FRANK

Het bekendste onderduikverhaal is dat van Anne Frank. Dat verhaal kennen we allemaal, maar er zijn veel meer onderduikersverhalen. Allemaal verschillende verhalen van mensen die leefden in dezelfde tijd van oorlog. Onderduiken om te overleven betekende alle vrijheid opgeven.

Afbeeldingsresultaat voor ondergedoken als anne frank

Marcel Prins en Peter Henk Steenhuis maakten een indrukwekkend boek en dito website met verhalen van joden die in de Tweede Wereldoorlog kind waren.

www.ondergedokenalsannefrank.nl/app

Onderaan dit bericht lees je hoe de website te gebruiken is.

Het verhaal van Max Leons, 24-11-1921

Max Leons kwam uit een gezin van vijf. Hij had een broer en een zus. Max kreeg een baantje aangeboden bij de Joodsche Raad. Hij weigerde dat want hij wilde niet meewerken aan iets wat van de bezetter uitging. Zijn vader vond dit eigenlijk wel jammer, want een baantje bij de Joodsche Raad betekende vaak uitstel van deportatie. Al snel daarna kreeg het gezin Leons een oproep. Max was er zeker van dat als ze naar Polen gedeporteerd zouden worden, dit de dood zou betekenen. Het gezin besloot de loop der dingen niet af te wachten, dook onder en viel uit elkaar.

Hoe is het om niet de vrijheid te hebben om te zijn wie je bent, te geloven wat je wilt? Eruit te zien zoals jij wilt, te kunnen gaan en staan waar je wilt?

Hoe werkt de webapp?

Als je met je muis een naam naast de kaart aanklikt, zie je de onderduikroute die deze persoon heeft afgelegd op de kaart. Op een aantal van de onderduikplekken verschijnt een icoon. Als je nog een keer klikt op de naam, kom je op de pagina waar het hele verhaal en alle media van deze persoon te vinden zijn. Klik je op het icoon dan kom je rechtstreeks op de plek in het verhaal waar een korte animatie te zien is, die wordt verteld door diegene over wie het verhaal gaat.

Je kunt beginnen door op een stip op de kaart te klikken en te kijken wat zich daar heeft afgespeeld.

Om terug te gaan vanuit het verhaal naar het overzicht klik je op het kaartje bovenaan in het verhaal.

Je kunt ook navigeren via de knop inhoud in het menu.

Alle ‘plaatjes’ zijn ‘klikbaar’. Er verschijnt extra informatie na het aanklikken van een foto of archiefstuk.