Terug

OVER MIJN LIJK

Ben je net lekker aan het leven. Hoor je dat je dood gaat. Wat dan?  Fabienne maakte het mee. Ze vond het loeizwaar, maar was ook dankbaar en trots. “Was”, want Fabienne is inmiddels overleden.

Bron; BNN VARA

In de zomer van 2017 krijgt Fabienne last van haar linkeroog. De doktoren denken in eerste instantie aan holteontsteking of droge ogen, maar na drie weken is haar situatie niet veranderd. Haar vader dringt aan op een CT-scan en dan blijken hun vermoedens waar: er zit een tumor achter het oog van Fabienne.

Fabienne’s tumor groeit elke maand 1 centimeter en drukt tegen haar hersenvlies en schedelbasis. Fabienne krijgt een van de zwaarste chemo’s. Drie maanden later krijgt ze een MRI-scan. Het blijkt dat een deel van de tumor is afgenomen, maar een ander deel hard groeit. Op 19 december 2017 krijgt Fabienne te horen dat ze niets meer voor haar kunnen doen. Artsen geven haar een levensverwachting van drie tot zes maanden. “De eerste weken heb ik het heel zwaar gehad. Ik dacht: dit gebeurt mij niet, dit is onwerkelijk.”

Fabienne hield er nooit rekening mee dat ze ziek zou kunnen worden. “Ik zeg altijd: dit proces is het vervelendste maar ook het mooiste wat ik ooit heb meegemaakt. Hoewel mensen zeggen dat je het niet gaat overleven, leer je er ook heel veel van; waarderen, respect voor andere mensen, anders naar de wereld kijken, genieten, de kleine dingen zien. Ik ben blijer met de persoon die ik nu ben, dan met de persoon die ik daarvoor was. Het is hartstikke moeilijk, maar dit was een leerschool voor mij. En ik ben heel trots op mezelf.”

Fabienne is helaas op 26 mei 2019 overleden. 

Dat hoor je vaker; dat je als je weet dat je niet lang meer te leven hebt, dat je dan meer leert waarderen, leert genieten van de kleine dingen.. Is het eigenlijk niet jammer dat je eerst ernstig ziek moet zijn om je bewust te worden van wat je allemaal hebt?

Waar ben jij dankbaar voor?

Van welke kleine dingen kun jij echt genieten?

Haal jij “alles” uit het leven? Wat zou jij in ieder geval heel graag willen doen als je niet lang meer zou hebben?

Waar wacht je op?