Terug

PLUK JE GELUK

Heb jij ooit van deze dag gehoord? Ieder jaar op 20 maart staan we stil bij ‘geluk’. We vieren dan de Internationale Dag van het Geluk en op deze dag wordt de top 10 van meest gelukkige landen bekend gemaakt. Deze top 10 verschijnt in het World Happiness Report. Nederland deed het aardig goed in 2020 en behaalde een mooie 6e plek. Nederland wordt volgens haar bevolking gezien als een gelukkig land. Heb jij inzicht in jouw geluk? Hoe word je gelukkig? Hoe kun je jouw eigen geluk (of dat van een ander) versterken?

Geluk komt namelijk niet uit de lucht vallen, je moet je ervoor inzetten. Iedereen begint vanaf een bepaald punt met geluk. Dit startpunt is enerzijds genetisch bepaald (ongeveer 50%) en anderzijds door omstandigheden (ongeveer 10%). Daarnaast heb je een belangrijk aandeel zelf in de hand (ongeveer 40%). Door eigen inzet kan je jouw geluksniveau opkrikken met minstens 10%. Natuurlijk is dit niet exact ‘meetbaar’, maar zonder twijfel wel ‘voelbaar’.

Ken je het verhaal van de Griekse fabeldichter Aesopus?

Een oude boer had zijn zonen uitgenodigd rond zijn sterfbed. “Jullie weten wat ik bezit”, zei hij. “Ik laat jullie de wijngaard achter. Ik heb gewacht tot het einde van mijn leven om jullie het geheim ervan te vertellen: er ligt namelijk een schat in verborgen.” Toen legde de boer rustig zijn hoofd neer en stierf. De zonen keken elkaar aan, pakten hun schoppen en trokken naar de wijngaard. Ze begonnen te spitten en te ploegen. Elke centimeter van de wijngaard namen ze onder handen, maar ze vonden niets. Hun ontgoocheling was groot. Hun vader zou hen toch niet voor de gek hebben gehouden? Enkele weken later besloten ze dat ze het werk gewoon niet zorgvuldig genoeg hadden gedaan en ze begonnen opnieuw te schoffelen en te graven. De schat vonden ze alleen niet. Een jaar later zagen ze tot hun verbazing dat de wijngaard nog nooit zoveel druiven had opgebracht. De zonen verkochten de wijn en werden zeer rijk zoals hun vader in zijn gedachte had, toen hij zei: “In de wijngaard is een schat verborgen die nog niet door jullie gevonden is. Dikwijls dachten de zonen dankbaar terug aan de woorden van hun stervende vader, omdat hij hen had aangeleerd dat hard werken een schat voortbrengt.

Vaak denk je dat je het geluk ergens anders moet zoeken en zie je in jouw haast of hebzucht niet dat er een schat binnen handbereik ligt. Je zal je er alleen wel voor moeten inzetten. Het doel en het geluk, de ware schat, ligt in jouw eigen wijngaard!

Om je een beetje met het zoeken naar geluk te helpen, vind je hieronder een aantal gelukssuggesties. Met deze tips herken je wat diep in je zit, maar wat je om allerlei redenen vergeten bent. Deze tips geven je aanleiding om je focus te leggen op geluk.

Suggesties voor Geluk:

 1. Neem deze week ergens een uur de tijd om op een bankje te gaan zitten en te genieten van wat er is. Zitten en kijken, meer niet.
 2. Verander deze week zo veel mogelijk ‘ik moet’ in ‘ik wil’. Noteer wat het effect daarvan is.
 3. Gun jezelf deze week minstens drie keer een dutje tussendoor.
 4. Zoek je geboorteplek op (of die van jouw ouders). Wandel er rond en praat met elkaar.
 5. Schrijf de komende week elke dag 3 positieve ervaringen op.
 6. Neem deze week eens een andere route dan gewoonlijk naar je gebruikelijke bestemming. Geniet ervan!
 7. Neem iemand in gedachten van wie je heel erg verschilt. Schrijf daarna toch 10 punten van overeenkomsten op.
 8. Oefen met rechtop lopen, een open houding en maak oogcontact met anderen.
 9. Concentreer je niet op ‘doen waar je plezier in hebt’, maar op ‘plezier hebben in wat je doet’.
 10. Geef deze week een schouderklopje aan twee mensen die dat niet van jou gewend zijn. Doe het oprecht en benoem het talent van de ander.
 11. Doe deze week iets waar je je eigenlijk onzeker of verlegen over voelt. Overwin jezelf!
 12. Schrijf 10 dingen waar je dankbaar voor bent op een blad. Bewaar dit blad op een speciale plaats.
 13. Schrijf de 5 waardevolste dingen op die je bezit. Haal ze je voor de geest en geniet ervan.
 14. Let deze week extra op of er iemand is die je kunt helpen. Gewoon helpe.
 15. Neem deze week weer contact op met een oude vriend(in). Ga samen op zoek naar positieve herinneringen.
 16. Slik deze week minstens 3 keer je kritiek in en zet deze om in een positieve boodschap.
 17. Concentreer je deze week op je mondhoeken. Hangen ze omlaag? Trek ze op en voel wat dit doet.
 18. Maak deze week een nauwkeurig lijstje van zaken waar je veel tijd aan verliest. Werk die energielekken stap voor stap weg.
 19. Zoek contact met de aarde: plant iets, leg een moestuintje aan, werk met klei, rol door het zand….
 20. Slaap deze week elke nacht een uur langer dan gewoonlijk. Dus iets eerder naar bed.
 21. Houd bij hoe vaak je lacht op een dag. Probeer dit de volgende dag te verdubbelen.
 22. Maak deze week tijd om gewoon een uur te luisteren naar je favoriete muziek.
 23. Kook deze week: iets anders of voor anderen dan je gewend bent.
 24. Zorg dat het altijd lekker ruikt in je huis of slaapkamer. Lekkere luchtjes geven je een gelukkig gevoel.
 25. Maak een collage van de 10 leukste foto’s van jezelf en je vrienden. Hang ze zo dat je ze vaak ziet.
 26. Schrijf 3 goede eigenschappen op van iemand aan wie jij je vaak ergert. Concentreer je op die eigenschappen, telkens als je in contact komt met die persoon.
 27. Geef jezelf voortaan aan het einde van elke week een rapportcijfer voor geluk. Houd het rapport bij in een schriftje en voeg telkens wat commentaar toe.