Podcast: kleine jongens steken niet

Zijn drillraps de oorzaak van steekincidenten?


De laatste twee jaar nemen steekincidenten onder tieners schrikbarend toe. Oorzaak volgens velen? Drillraps. Maar wat is dat? En waarom wordt het in verband gebracht met dodelijk geweld?

Steekincidenten

Het aantal ernstige incidenten met steekwapens waarbij de laatste tijd jongeren betrokken waren, groeit enorm. Is het toeval of wordt het normaal dat jongeren met een wapen op zak rondlopen? Met name vanuit Amsterdam en Rotterdam komen signalen dat jongeren vaker messen bij zich dragen.

Het geweld op straat wordt explosiever. Eerst ging het nog vuist op vuist, maar nu trekken steeds meer jongeren een mes. Daardoor lijkt een angstcultuur te ontstaan wat weer leidt tot meer wapenbezit.

Van Dam werkt als jongerenwerker in Amsterdam. Hij vertelt over een incident dat hij meemaakte: “Een aantal jongeren waren in de wijk aan het hangen toen ze werden beroofd door een ander groepje, met wapens. Dat heeft bij die jongeren veel indruk gemaakt, en ze het gevoel gegeven dat ze niet meer zonder eigen wapens over straat konden.”

Kleine jongens steken niet

In drie afleveringen gaan Volkskrant-journalisten Nadia Ezzeroili en Hassan Bahara op zoek naar het antwoord op de volgende vragen:

Is drillmuziek een belangrijke oorzaak voor de groei van het groeiend aantal steekincidenten?

Wat is drillmuziek?

Waarom wordt drillmuziek in verband gebracht met dodelijk geweld?

Komt de drillrapcultuur ook voor in jouw omgeving? Wat merk je daar van?

Wat is volgens jou de oorzaak van het groeiend aantal steekincidenten onder jongeren?

Zouden drillraps verboden moeten worden?

Danny op straat

Danny duikt dieper in de wereld van drillrap. Hij praat met onder andere met drillrappers van EDG die vertellen over punten, die je kan scoren in de zogenaamde ‘Hollanddrillwar’ door iemand te shanken (steken) of iets anders aan te doen.

“Onderweg verliezen ze wel hun normen en waarden.” Wat bedoelt ze daarmee? Welke waarden en normen heb jij?

Volgens de mevrouw gaat het om aandacht. Denk jij daar anders over of denk jij dat ook?