Terug

PUBERRUIL: JOSHUA VS ETIENNE

Pubers ruilen voor een paar dagen van leven. Ze stappen in de wereld van een leeftijdsgenoot, komen terecht in een nieuw gezin ..

Joshua komt met veel culturen in aanraking in de Bijlmer, waar zijn Nigeriaanse vader dominee is van de Pinkstergemeente.

In Borculo, waar Etienne samen met zijn vader en zus woont, is niet veel meer te beleven dan drinken in de keet of eens in de zoveel tijd los gaan op een tentfeest.

Puberruil gemist? Kijk op npo3.nl
Bron; Puberruil, ZAPP 2017

Wat vind je ervan dat de beide jongens ervoor kiezen om een paar dagen hun leven te ruilen? Zou jij het willen?

Welke tegenstellingen zie je?

Waar zie je overeenkomsten?

Geloof is in het gezin van Joshua erg belangrijk. Bij hun geloof horen strenge regels.

Ken je dat? Welke regels ken jij?

Groei jij op in een gezin waar geloof geen grote of helemaal geen rol speelt?

De levens van Joshua en Etienne zijn erg verschillend. Ze hebben beiden wel wat vooroordelen over de ander.

Heb jijzelf wel eens gehad dat anderen een vooroordeel over jou hadden, terwijl dat niet klopte? Denk aan geloof, huidskleur, achternaam, manier van leven, kledingkeuze.. Hoe voelde dat?

Als jij een paar dagen bij of Joshua of Etienne zou mogen logeren. Bij wie zou je het liefst logeren? Waarom?

Achtergrond infomatie:

Voor Joshua is geen cultuur onbekend; Ghanees, Surinaams, Marokkaans of Hollands, hij kent het allemaal. Met de meeste van die culturen komt hij in aanraking in de Bijlmer, waar hij samen met zijn gezin elke zondag naar de kerk gaat. Zijn Nigeriaanse vader is daar dominee van de pinkstergemeente en leidt wekelijks de dienst. Het geloof is belangrijk in het gezin en dat betekent soms strenge regels; zo vond zijn vader het maar niets dat Joshua verkering kreeg. Nu anderhalf jaar later heeft zijn vader dit inmiddels geaccepteerd, al mogen Joshua en zijn vriendin niet in dezelfde kamer slapen. Joshua houdt zich keurig aan alle huisregels en heeft ambitieuze plannen voor zichzelf. Hij zet zich in voor zijn studie, voetbalt op hoog niveau en interesseert zich voor wereldse zaken. Net als zijn ouders trouwens die een school in Nigeria aan het bouwen zijn. Een avondje dansen of hangen met zijn vrienden, daar is hij ook wel voor te porren, maar alcohol heeft hij daar niet per se bij nodig. Etiƫnne daarentegen houdt juist wel van een biertje. Deze nuchtere Hollandse jongen zit het liefst samen met zijn vrienden in de boerenkeet, waar ze de nodige drankspelletjes spelen. Of ze gaan naar de snackbar om een frikadelletje te scoren. In Borculo, waar Etienne samen met zijn vader en zus woont, is niet veel meer te beleven dan drinken in de keet of eens in de zoveel tijd losgaan op een tentfeest. Om het leven iets spannender te maken heeft Etienne samen met zijn vrienden een piratenzender opgezet waarmee ze twee keer per jaar, vier dagen achter elkaar de Hollandse hits en Duitse schlagers draaien. Naast zijn liefde voor de Nederlandstalige muziek is hij ook fan van trekkers en de autocross. In het weekend staat hij vaak met zijn vader en zus langs het parcours en doordeweeks klust hij bij als lasser en repareert hij aggregaten.