Terug

RAPPER S10 RAPT OVER HAAR PSYCHISCHE WORSTELINGEN

Stien den Hollander (19), beter bekend als S10, maakte bij veel mensen diepe indruk met haar slaapkamerdebuut ‘Antipsychotica’, over haar depressies, psychoses en stemmen in haar hoofd.

Op haar album Snowsniper klinkt S10 een stuk optimistischer dan op haar eerdere werk. Nog steeds gaat haar muziek over worstelingen en angsten, maar in de teksten hoor je steeds vaker dat ze de luisteraar, of wellicht zichzelf, moed inpraat. In Wat is Real: ‘Alles lijkt oneindig in je hoofd, maar ik weet dat je ooit geluk vindt.’

Het ging niet goed..

Haar debuut Antipsychotica nam ze op op haar laptop, met haar iPhone-oortjes als microfoon. S10 rapte over de periodes dat ze was opgenomen, haar suïcidale gedachten en het gevecht met de stemmen in haar hoofd. Uit het nummer Van Kant: ‘Waarom ben ik altijd degene die sorry zegt? Zet mezelf aan de kant. Waarom ben ik altijd degene die slecht hecht? Maak mezelf nog van kant.’

.. maar het gaat een stuk beter met S10!

Interview in de Trouw:

‘Ik ben op een heel vredig punt nu’, zegt ze. ‘Ik ben er nog niet, maar het gaat goed. Ik kan inmiddels goed reflecteren op wat er toen misging in mijn hoofd. In die mindset begon ik aan het album.  Naarmate er meer liedjes af waren, viel het me op dat er een lijn in zat: vrede met jezelf hebben.’

‘Ja, want ik weet dat muziek een sterke invloed kan hebben op je gemoed. Grof gezegd: als je muziek luistert waarin het heel expliciet over zelfmoord gaat, kan dat je op gedachten brengen. Toen het met mij slecht ging, luisterde ik vaak naar Bring Me The Horizon, een emometalband. Die muziek paste bij mijn emoties op dat moment. Het gaat over je plek niet kunnen vinden, ongelukkig zijn. Met dat soort heftige muziek haal je jezelf naar beneden. Ik werd dan nog verdrietiger, ging nog dieper in mezelf graven of ik ging spullen kapot maken. Ik wil gewoon echt niet dat mijn muziek dat teweeg brengt.’

Wil je praten over zelfdoding of wil je hulp op dit gebied? Bel 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113. Of neem contact op via 113.nl

Ook op school zijn er mensen met wie je kunt praten. Praat erover met je studiebegeleider. Misschien kan die je helpen of doorverwijzen.