Terug

RELLEN DOOR INVOEREN AVONDKLOK

Zaterdag ging om 21.00 de avondklok in. De avondklok zorgde voor een weekend vol rellen in heel het land. Op veel plaatsen in het land ging het mis.

Ramen ziekenhuis ingegooid

Zaterdagavond na 21.00 uur bleef het stil in Enschede, zo’n 24 uur later verzamelde een groep mensen zich in het centrum, na een oproep op social media, om te protesteren tegen de avondklok. Er blijkt alleen van een protest maar weinig sprake. Het gaat de groep vooral om het rellen en het letterlijk en figuurlijk schoppen tegen alles. Winkelruiten worden luid ‘Jeeeeuj’ roepend – op z’n Twents – ingegooid. Enorme schade is het gevolg. Daarna richt de groep zich op het ziekenhuis. Veelal mannen in donkere jassen, vaak met capuchons op, proberen de ramen met stenen te doorboren. Het personeel en de patiënten zijn binnen..

Zou jij nu graag in de zorg willen werken? Waarom wel /niet?

Bestookt met stenen en vuurwerk

In Den Haag werd zondagavond in de Schilderswijk brand gesticht, reden auto’s toeterend rond en werd de politie bekogeld met stenen. In Venlo en Apeldoorn werd de politie op dezelfde manier bestookt met stenen en vuurwerk. 

Wanorde in Eindhoven

Vooral in Eindhoven was de wanorde zondagmiddag en -avond groot. Enkele honderden relschoppers bekogelden de politie met stenen en vuurwerk. Daarnaast werden vernielingen aangericht aan camera’s, winkels, auto’s en scooters. Op verschillende plekken werd brand gesticht. Een wagen van spoorwegbeheerder ProRail werd op zijn kant gezet en in brand gestoken. Van het station werden onder meer ramen ingegooid, de piano in de hal vernield en een vestiging van Jumbo geplunderd.

Zou jij nu graag bij de politie willen werken?

Rellen op Urk
De testlocatie van de GGD op Urk, die zaterdagavond uitbrandde.
De testlocatie van de GGD op Urk, die zaterdagavond uitbrandde.

Ook op Urk braken rellen uit. Zo’n honderd auto’s reden luid toeterend over het haventerrein en jongeren bekogelden agenten met vuurwerk en stenen. Ook werd een testlocatie van de GGD in brand gestoken. 

Reactie op social media:

„Tuig ben je, en dat is nog zwak uitgedrukt op het moment dat je tijdens een #avondklok #protest #corona #teststraat in brand zet. Dat valt niet meer onder demonstreren #coronamaatregelen #Urk.”

Wat vind jij? Is dit lachen, gewoon wat rottigheid of echt ‘not done’ en beschamend?

Waarom is het moeilijk om te gaan met regels, zoals de coronaregels, die opgelegd worden?

Dramatisch zoals deze avond nu verloopt. Ik schaam me voor de gebeurtenissen. Op dit moment rest mij als burgemeester, samen met de politiechef en de officier van justitie, maar één middel: het noodbevel (afgegeven) met de inzet van de ME. We willen rust op Urk.

Welk advies zou jij de burgemeester van Urk geven? Leg je antwoord uit.

Een emotioneel bericht geschreven door een dorpsgenoot van de relschoppers op Urk:

Beste relschopper,

22 minuten. Zolang duurde de ludieke actie van afgelopen zaterdag om protest aan te tekenen tegen de avondklok met een massale toeteractie op de haven. 22 minuten. Zolang was het ‘leuk’. Toen kwam jij in beeld.

Wie ben je eigenlijk? Ik ken je niet bij naam. Ik ken je ouders niet. Ik weet alleen dat je een Urker bent, net als ik. Dat is volgens mij het enige wat ons bindt. Maar door dat ene gemeenschappelijke element heb ik wel veel last van jouw acties. Ik word door jou geassocieerd met ‘het vervelendste dorp van Nederland’, met een grote debiliteitsfactor, met inteelt, met de aantijging dat onze christelijke identiteit niet deugt, met schijnheiligheid, met anarchisme. Door jou stuit ik buiten Urk op vragen, onbegrip, kritiek, veroordeling. Door jou vind ik het steeds moeilijker om nog iets te relativeren of recht te praten als het over ons dorp gaat.

Wat was het doel van je actie? Heb je iets tegen de GGD? Tegen de politie? Tegen de ME? Tegen de overheid? Tegen de pers? Realiseer je je dat hun medewerkers ménsen zijn? Dat zij gewoon hun werk doen? Dat zij ook een thuis hebben? Een partner hebben, kinderen? Waarom bekogel je hen met stenen? Waarom schiet je vuurwerk op hen af? Waarom belaag je hen met pepperspray?

Besef je dat dit ‘akkefietje’ geld kost? Dat het vandalisme is? Dat je geweld gebruikte? Dat er duizenden euro’s opgehoest moeten worden om te herstellen wat jij verdellegde? Dat wij dat moeten betalen?

Heb je erbij stilgestaan dat er de dag dat jij besloot tot ‘feestelijk protest’ op de haven een coronadode was te betreuren in ons dorp? Heb je erover nagedacht dat onze zeer gewaardeerde, aan corona overleden dokter net drie dagen begraven was? Heb je eigenlijk empathie (een moeilijk woord voor inlevingsvermogen)?

Door wie of wat voel jij je aangemoedigd? Door je maos? Door je ouders? Door je dorpsgenoten? Door een pamflet van onze plaatselijke politieke partij met hart voor ons dorp? Door aandacht? Door drank? Door drugs? Door wat?

Wat heb jij eigenlijk verder te doen dan illegaal vuurwerk afsteken, pliesieboefien spelen op je scooter? Heb je hobby’s? Lees je wel eens een krant of een boek? Heb je eigenlijk mensen die zich om je bekommeren en je een warm thuis bieden?

Ik heb geen idee wie je bent. Ik nodig je van harte uit om je bekend te maken. Geef jezelf aan bij de politie. Schrijf een openbare brief met excuses en stuur die naar alle media die hierover bericht hebben, dus van het Urkerland tot aan de New York Times toe. Zo ver reikt namelijk de invloed die jouw actie had.

En ga je daarna diep zitten schamen. Dan hoef ik dat niet meer te doen.

Wat vind je van de brief? Wat valt je op?

De gevolgen zijn groter dan alleen vernielingen. Wat zijn de gevolgen eigenlijk? Denk niet alleen aan materiële schade, maar ook aan wat het met mensen doet; wie raken hier allemaal ongewild bij betrokken ?

Rellen en onrust in zeker elf gemeenten vanwege tweede avondklok - NRC

Weet jij het? Wat bezielt deze mensen? Waarom?

Wie zijn dit? Zijn dit demonstranten die strijden voor vrijheid?