Respect voor de vluchteling!

Maakt het uit waar je wieg heeft gestaan?


Afgelopen weken heeft Defensie een groot aantal evacuatievluchten uitgevoerd vanaf Afghanistan. Op deze evacuatievluchten zaten niet alleen Nederlanders, maar ook mensen met een andere nationaliteit. Verder evacueerde Defensie Afghanen die gevaar liepen in eigen land doordat zij voor Nederland of tijdens Nederlandse missies hebben gewerkt, bijvoorbeeld tolken, bewakers, medewerkers van Nederlandse ontwikkelingsprojecten, mensenrechten- en vrouwenrechtenverdedigers. Met deze Nederlandse evacuaties zijn meer dan 2500 personen in veiligheid gebracht. En dan….dan kom je aan als vluchteling in Nederland.

Eerst even een stukje geschiedenis

Na 20 jaar zijn de Amerikaanse troepen vertrokken uit Afghanistan. Daarmee is een einde gekomen aan hun aanwezigheid in dit land. Kort na de terroristische aanslagen van 11 september 2001 werden deze Amerikaanse troepen naar Afghanistan gestuurd om de macht van de Taliban te verminderen. In april van dit jaar kondigt Joe Biden (de nieuwe president van Amerika) aan dat er in de onderhandelingen met de Taliban de afspraak is gemaakt dat militairen uit westerse landen uiterlijk 31 augustus 2021 Afghanistan hebben verlaten. In de maanden daarna worden de Taliban steeds actiever in Afghanistan. Vanaf eind juli gaat het snel en valt de ene na de andere stad in handen van de Taliban.

Waar gaan de vluchtelingen naar toe?

Denk je eens in…..je komt met niet meer dan alleen jouw paspoort (als je deze al bij je hebt) aan op luchthaven Schiphol. Je hebt huis en haard én familie moeten achterlaten, zonder te weten of je ze ooit weer terug ziet. Vanuit de luchthaven word je per touringcar naar één van de vier opvanglocaties in Nederland gebracht. Je hebt geen idee of je nu naar het noorden of zuiden van Nederland gaat. De opvanglocaties zijn namelijk gevestigd op militairen-terreinen waar je kunt slapen in barakken. De barakken zijn verdeeld in kamers. In deze kamers staan simpele stalen bedden, er ligt beddengoed, ieder bed heeft een stoel en een kledingkast. Sanitaire voorzieningen zijn op de gang en zal je moeten delen met anderen. Je moet de eerste tien dagen in quarantaine, omdat je mogelijk besmet bent met het corona-virus. Je bent ineens een vluchteling geworden en hoe jouw toekomst eruit ziet, is een groot vraagteken.

Wat gaat er in jou om als jij bovenstaande tekst leest?

Hoe werden vluchtelingen ontvangen in Nederland?

Van de 2500 geëvacueerde hadden ongeveer 1600 mensen Nederland als eindbestemming. Zij werden onder andere opgevangen bij opvanglocatie Harskamp. Een aantal inwoners besloot om hen geen warm welkom te geven, maar gingen direct over tot protesten en rellen. Ze schreeuwden dingen als „eigen volk eerst” en „Harskamp is van ons”. Met zulke demonstraties heeft Nederland al vaker te maken gehad. In 2015 werden ook vluchtelingen opgevangen in een asielzoekerscentrum in Steenbergen. Een debat hierover mondt uit in demonstraties, scheldpartijen en de ontruiming van een raadzaal. 

Peter R. de Vries, ons kort geleden ontvallen, schreef hierover een blog in 2015, waarin hij laat weten dat de grens wat betreft haat en onbegrip voor vluchtelingen letterlijk en figuurlijk is bereikt:

RESPECT EN BEWONDERING VOOR DE VLUCHTELING!

Genoeg is genoeg… De grens is voor mij letterlijk en figuurlijk bereikt.

Ik schrijf dit niet alleen om vluchtelingen, asielzoekers en andere ontheemden een hart onder de riem te steken, maar ook omdat ik me kapot schaam voor de manier waarop er in ons land door een gedeelte van de bevolking over hen wordt gedacht en gesproken. Steenbergen is geen incident.

– GEEN MENSEN MAAR DOSSIERS –

Het lijkt soms wel alsof het in de publieke discussie niet meer over mensen gaat, maar alleen over aantallen, percentages, quota en dossiers. Er wordt vaak op een afstandelijke manier en op een onverdraagzame toon over het vluchtelingenvraagstuk gesproken. Alsof asielzoekers en vluchtelingen profiteurs zijn, gelukszoekers en welzijnsavonturiers. Soms denk ik wel eens dat het ons na de tweede wereldoorlog zó goed is gegaan dat we uit het oog zijn verloren wat begrippen als ‘nood’ en ‘hulp’ echt betekenen. Wij zijn in de bevoorrechte positie dat we geen oorlog hebben, niet geteisterd worden door natuurrampen of dagelijks blootstaan aan terrorisme, rebellie of guerrilla’s. We weten niet meer uit eigen ervaring hoe fijn het is als je in nood door anderen wordt geholpen, letterlijk een toevluchtsoord hebt.

– WAAR STOND JE WIEG? –

En het gevolg lijkt wel dat juist de mensen die het zo goed hebben, die bevoorrecht zijn, het moeilijk vinden anderen die hulp te bieden. Alsof het je eigen verdienste is dat je wieg in het veilige, beschermde Holland stond – en dat het, omgekeerd, dus ook de eigen schuld van de vluchteling is dat zijn wieg zich in Somalië, Afghanistan of een andere brandhaard bevond. Opvallend is dat Engelandvaarders – Nederlanders die in oorlogstijd naar Groot-Brittannië wisten over te steken – in ons land nog altijd worden geprezen en meestal ook hoog gedecoreerd zijn. Maar als je onder hachelijke omstandigheden en met veel ontberingen – vaak met achterlating van familie, geliefden en bezittingen – duizenden kilometers vanuit Somalië, Congo, Iran, Irak of Afghanistan naar Europa, naar Nederland, naar Ter Apel of Amsterdam hebt weten te vluchten, wachten je geen medailles, maar vooral uitputtende gerechtelijke procedures, lange verhoren en veel cynisme en argwaan.

– UITDAGING OF NOODZAAK? –

Het heeft me altijd verbaasd hoe lichtvaardig er door veel mensen over wordt geoordeeld dat vluchtelingen hun vaderland hebben achtergelaten. Alsof het een aanlokkelijke uitdaging is om in een ander land, met een onverstaanbare taal, vele andere gewoonten en een bar klimaat een nieuw bestaan op te bouwen. Alsof zo’n beetje iedereen dat voor zijn lol doet. Ik heb veel gereisd. Ben veel in arme landen geweest. En eerlijk gezegd ben ik die houding daar eigenlijk nooit tegengekomen. Als mensen de keus hebben, kiezen ze vrijwel allemaal voor een menswaardig, gelukkig bestaan in hun eigen land, met hun eigen familie en vrienden, met hun eigen taal en cultuur. Maar ze hebben vaak geen keus. Als je tenminste wilt overleven. Vrij wilt zijn. Te eten wilt hebben. Medische verzorging nodig hebt.

– HAGELSLAG, PINDAKAAS EN DROP…. –

En het gekke is ook dat juist de Nederlanders die over de motieven van veel vluchtelingen nogal makkelijk oordelen, zelf nauwelijks de grens over durven. Als ze twee weken op vakantie naar de Costa Brava gaan – ja op vakantie, niet ‘op de vlucht’ – worden ze op Schiphol door familie uitgezwaaid alsof ze een enkele reis hebben geboekt. In de koffer zitten hagelslag, pindakaas en drop. Op de bestemming bestellen ze louter Heinekenbier, want dat kennen ze tenminste. En ze verzamelen zich ’s avonds allemaal bij het restaurant van een Nederlandse expat dat vertrouwde Hollandse kost serveert, in plaats van zich eens te wagen aan de lokale gerechten. En op de terugreis zeggen ze in het vliegtuig dat ze thuis eerst een bruine boterham met kaas gaan klaarmaken, een glas melk willen drinken en dat ze snakken naar een haring met uitjes. Maar de meeste asielzoekers en vluchtelingen die weigeren zich aan te passen. De ontwikkelingshulp moet omlaag, want die kan veel beter worden besteed. En de grenzen moeten dicht want de ‘quota’ zijn bereikt… Het zijn dat soort dingen die me mateloos irriteren.

– RESPECT EN BEWONDERING –

Ik ben vaak genoeg in verre oorden geweest om te weten hoe onaangenaam het voelt als je niet welkom bent, als de bevolking je met argusogen bekijkt, als je wordt uitgesloten of gediscrimineerd. En dan was ik er nog met geld in mijn achterzak, geldige papieren, perfecte communicatiemiddelen en het geruststellende vooruitzicht dat ik weer snel comfortabel naar huis zou vliegen. En daarom hecht ik er aan nog eens te beklemtonen dat ik voor mensen die huis en haard hebben verlaten, die in verre landen in arren moede voor noodlot en onheil op de vlucht zijn geslagen omdat hun bestaan, hun toekomst, hun leven bedreigd werd, en die met veel moeite, tegen de stroom in, in een vreemd land toch weer iets proberen op te bouwen, heel veel respect en bewondering heb. Ik herhaal: heel veel respect en bewondering. Wat mij betreft hoeven zij nooit te schuilen, zich te verbergen of te schamen. Nee, zij kunnen fier, met opgeheven hoofd over straat. Want wat zij hebben gepresteerd, wat zij hebben getrotseerd, wat zij hebben opgeofferd is meer dan de meesten van ons zouden kunnen of zouden durven. En dat mogen we ons wel eens wat meer realiseren.

Dat wilde ik zeggen.

Peter R. de Vries

Om in de klas te bespreken….

Nederland heeft de plicht om vluchtelingen te redden en op te vangen in Nederland.

Nederland moet niet nog meer vluchtelingen opnemen.

Een opvanglocatie of asielzoekerscentrum in jouw woonplaats. Hoe vind jij dat?