Terug

SAMUEL PATY GAF LES OVER TOLERANTIE

De Franse docent Samuel Paty werd afgelopen vrijdag in de buurt van Parijs onthoofd. In een les over vrijheid van meningsuiting had hij in de klas cartoons over de profeet Mohammed laten zien.

Het slachtoffer, de 47-jarige Samuel Paty, werd gisteren op straat met een mes onthoofd, omdat hij in een les spotprenten over de profeet Mohammed had laten zien. Volgens Le Figaro zou een vader van een van de leerlingen daar erg kwaad over zijn geworden.

Samuel Paty

Aardig, geduldig, humoristisch, betrokken. Zo beschrijven leerlingen en ouders Samuel Paty, de 47-jarige leraar geschiedenis en aardrijkskunde.

Samuel Paty in 2008.Beeld Flickr

Bron: de Volkskrant

Op maandag 5 oktober zei Paty tegen zijn klas; ‘Morgen ga ik jullie een tekening laten zien die sommige van jullie, die geloven in de islam, mogelijk zal schokken. Als jullie willen, kunnen jullie de klas verlaten, je ogen sluiten of je blik afwenden.’ Eén van zijn leerlingen begon daarop te schreeuwen dat ze de klas niet ging verlaten. Ze was niet tot bedaren te brengen, werd de les uitgestuurd en voor twee dagen geschorst.

Paty gaf les over vrijheid van meningsuiting; vind jij het wel of niet belangrijk dat op school gesproken wordt en dus les gegeven wordt over dit soort onderwerpen? Waarom?

Als Paty de volgende dag de bewuste spotprent aan zijn klas toont, zit het geschorste meisje thuis. Haar vader, die boos is over de gang van zaken, post een aantal video’s op de sociale media. ‘We moeten deze schurk stoppen’, zegt hij over Paty. De video bereikt tienduizenden mensen, onder wie een 18-jarige Tsjetsjeen uit Évreux, een stad tachtig kilometer verderop. Hij is het die Paty met een mes om het leven brengt. De dader wordt gelijk na het incident door de politie neergeschoten.

Minuut stilte

De Franse ambassade in Den Haag houdt vandaag, 21 oktober, vanaf 16.30 uur een minuut stilte voor de vermoorde leraar Samuel Paty. In een tweet nodigt ambassadeur Luis Vassy iedereen uit om daar ook aan mee te doen, door een moment van bezinning en eerbetoon in acht te nemen.

Ook in Nederland zijn de mensen geschokt. Volgens voorzitter Boris van der Ham was Paty een leraar die lesgaf in vrijheid van meningsuiting. “Hij heeft dat met zijn leven moeten bekopen. Er worden bloemen gelegd bij het standbeeld van Spinoza, de man die vrijheid van meningsuiting al vanaf de 17de eeuw in ons land heeft bepleit.”

Afbeelding

Hoe belangrijk is vrijheid van meningsuiting?

Franse imams veroordelen moord op docent

Franse imams brachten een bezoek aan de school van de onthoofde docent Samuel Paty. Geëmotioneerd spraken ze zich uit tegen de moord: “Dit is niet de islam, dit is geen religie, dit is islamisme. Samuel Paty was een wijs man, hij gaf les over tolerantie.”

Vind jij les geven over tolerantie ook een goed idee? Waarom?

Franse imams veroordelen moord op docent

Franse imams brachten een bezoek aan de school van de onthoofde docent Samuel Paty. Geëmotioneerd spraken ze zich uit tegen de moord: "Dit is niet de islam, dit is geen religie, dit is islamisme. Samuel Paty was een wijs man, hij gaf les over tolerantie."

Gepostet von NOS am Dienstag, 20. Oktober 2020

Dat de dader deze moord pleegde vanuit de Islam, betekent dat dat alle Islamieten deze moord goedkeuren?

De moord wordt gezien als terrorisme. Wat heeft terrorisme met het geloof te maken?

We leven in een culturele samenleving. Is het goed met elkaar te blijven praten over verschillen, maar juist ook overeenkomsten?

Dat er verschillen zijn tussen bijvoorbeeld de Islam en het Christendom is bekend. Er zijn echter ook overeenkomsten. Welke zijn dat?

Waar komt haat (voor een andere geloofsovertuiging, huidskleur, levenswijze etc) vandaan? Waar en hoe worden ideeën en meningen gevoed?

Wat kunnen we doen om dichter bij elkaar te komen?