Seks & thee

Twijfel je of je date, vriend/vriendin wel of geen seks wil? Denk dan aan thee. Ja, thee.


Het klinkt heel logisch, je mag alleen seks hebben als beide partijen dat willen. Maar blijkbaar gaat het toch vaak mis. Seks zonder toestemming gebeurt te vaak. Een op de vijf jonge mannen tussen de 16 en 35 jaar oud vindt het een ‘verzachtende omstandigheid voor verkrachting’ als een vrouw níet nadrukkelijk ‘nee’ zegt. Bijna twintig procent van de jonge vrouwen zegt ooit te hebben meegemaakt dat iemand zonder toestemming seks met hen had. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research. (bron: https://fondsslachtofferhulp.nl/)

Mensen lijken dus moeite te hebben om het begrip toestemming goed te snappen. Dit filmpje is een Nederlandse variant, mogelijk gemaakt door het Fonds Slachtofferhulp, op het Amerikaanse origineel ‘Tea Consent’. Of het nu om thee of seks gaat.. het draait om TOESTEMMING.

Wat vind je van dit filmpje? Stel, jij moet hier informatie over geven aan jongeren. Hoe zou jij dit dan aanpakken? Wat voor campagne zou je starten?

Best een lastig onderwerp. Wat vind jij ervan dat er eerst (nadrukkelijk) toestemming moet worden gegeven voordat er meer gebeurt?

Begrijp je waarom hier tegenwoordig zoveel aandacht voor is? Leg uit!

Heb je een idee hoeveel mensen slachtoffer worden van seksueel geweld? In Nederland zijn dat 1 op de 8 vrouwen en 1 op de 25 mannen. In ruim 80% van de gevallen is de dader een bekende van het slachtoffer. Iemand die je vertrouwt, tekent je voor het leven

Fonds Slachtofferhulp zet zich als onafhankelijke, maatschappelijke organisatie al meer dan 30 jaar in voor slachtoffers in Nederland. Ons doel is dat álle slachtoffers de juiste hulp ontvangen, na een traumatische ervaring. Zodat zij een leven kunnen leiden dat niet in het teken staat van slachtofferschap.

Heb jij, of ken je iemand die te maken heeft (gehad) met seksueel geweld? Weet dat je niet alleen staat en het niet alleen op hoeft te lossen. Praat erover!

Wil je hier meer over lezen? Neem dan een kijkje op de site van fonds slachtofferhulp.