Shadow Game

Game of real life? De tocht van jonge vluchtelingen op zoek naar een veilige plek.

We zien het weer gebeuren: vanuit Oekraïne proberen veel mensen een veilige plek te vinden. Ze zijn op de vlucht voor het oorlogsgevaar. Dat is niet nieuw: ook vanuit Syrië, Eritrea, Jemen zoeken mensen, jong en oud, naar bescherming en veiligheid. Vaak is het een verschrikkelijke reis die misschien wel wat weg heeft van een game: je moet verschillende gevaarlijke levels halen om uiteindelijk te ‘winnen’. Alleen is het voor deze vluchtelingen niet een game maar de bittere werkelijkheid.


Shadow Game

Een ander woord voor deze tocht: Shadow Game. De documentaire met dezelfde naam vertelt het verhaal van jonge vluchtelingen die door een wereld trekken die wij nooit zien. En dat is een keiharde wereld. Een wereld van mijnenvelden, beren, snelstromende rivieren, smokkelaars en grenswachten. Hoe blijf je dan gemotiveerd om door te gaan? De oplossing die deze jongeren ervoor vonden is het ‘spel spelen’, Shadow Game.

Er zijn verschillende games: de treingame, de containergame, de loopgame. ‘Het is een missie’, zegt SK (15) uit Afghanistan. ‘Als je hem volbrengt, win je de game.’ En als je faalt, probeer je het de volgende keer opnieuw. Er is niet echt een andere optie.

Shadow Game is een indrukwekkende documentaire over meerdere tienerjongens die hun land zijn ontvlucht en bescherming proberen te vinden in Europa. Verhalen van ontberingen en uitbuiting, maar ook van volharding, warmte en de kracht van de menselijke geest.

Let op: De documentaire bevat een paar heftige beelden.

Wat is je eerste reactie na het kijken van de docu?

Wat maakte het meeste indruk op je? En waarom?

Wat denk je dat deze jongeren nodig hebben?

Wat heeft een vluchteling nodig? Dat zijn eigenlijk hele simpele dingen:
een dak boven het hoofd, eten en drinken, warmte en kleding. Maar vooral: warmte van anderen. Mensen die luisteren, dingen willen uitleggen. Mensen die de ander welkom heten.

Een klein gebaar doet al zoveel, en dat kan jij ook!

Kun jij je voorstellen dat een mens er alles aan doet om veilig te zijn? Zelfs zijn thuis, zijn land verlaten?

Bij welke situatie zou jij de keuze maken om je thuis en zelfs je familie te verlaten?

Deze jongen zou je klasgenoot kunnen zijn. Misschien heeft hij ook de Shadow game gespeeld.

Heb jij wel eens met een jonge vluchteling gesproken over wat hij of zij heeft meegemaakt en waarom hij of zij gevlucht is?

Een beetje aandacht voor de ander is vaak een kleine moeite maar kan een grote impact hebben. Een kopje koffie drinken met iemand die hier niet vandaan komt en luisteren naar zijn verhaal kan veel doen. Hij voelt zich welkom en jij leert zijn verhaal. Dat kan ook op school! Misschien leuk om eens iets te regelen met je klas?