Soepsteen

Wat breng jij (dit jaar) mee?


Lees het onderstaande verhaal:

Soep

Op een koude winterdag kwam een jongeman met een rugzak op zijn rug een dorpje binnenlopen. Op het dorpsplein zat een groep mensen te kleumen om het vuur. De jongeman wilde om eten vragen, maar hij begreep algauw dat het arme mensen waren, die zelf honger hadden en hij niet zomaar kon bedelen. De jongeman haalde een steen uit zijn rugzak en zei: ‘Hier kunnen we soep van koken, haal maar een grote pan.’ Dat wilden de mensen wel eens zien. Ze vulden een grote pan met water, zetten hem op het vuur en de jongen deed de steen in de pan. Terwijl de soep stond te trekken, proefde hij en zei: ‘Een beetje zout zou wel goed smaken.’ Iemand ging naar huis om zout te halen. ‘Er moet eigenlijk nog een wortel bij,’ zei de jongen terwijl hij weer proefde. Gelukkig was er iemand die in de moestuin nog een paar wortels had staan. ‘Eigenlijk moet er ook nog een ui in’ zei de jongeman en een vrouw herinnerde zich dat ze die nog wel had liggen. Een ander bedacht dat ze nog wat aardappelen had en weer een ander kwam met wat selderij. Ook was er iemand die nog een blikje bonen had staan. Al spoedig begon de soep heerlijk te ruiken.

Zo aten de dorpsbewoners met elkaar rond het vuur de lekkerste soep die ze ooit hadden geproefd. Er was meer soep dan ze op konden. Toen ze genoeg gegeten hadden, wilde de jongen weer vertrekken.
‘Je vergeet je soepsteen’, zei iemand.
‘Nee, die mag je houden,’ zei hij. ‘Je kunt er nog heel vaak soep mee koken, als je het maar doet zoals we het daarnet hebben gedaan.’
Toen de jongen uit het zicht van de mensen verdwenen was, bukte hij zich, raapte een nieuwe steen op van de weg, stopte die in zijn rugzak en liep fluitend naar het volgende dorp.

Bron: Stichting-Givat Haviva

Wat wil dit verhaal ons vertellen?

Wat kun jij toevoegen aan de soep dit jaar? Welke kwaliteiten of eigenschappen voeg jij toe aan de groep?