Terug

SORRY DAT IK ZWART BEN

“Sorry dat ik zwart ben. Sorry dat ik zwart denk. Sorry dat ik zwart praat,” zegt hij in de video op het YouTube kanaal van Neerlands Dope. Ook zegt hij in de video “Ik hoop dat zwart iets goeds wordt.”

De in Amsterdam geboren, dichter en rapper van Ghanese afkomst Akwasi, ook bekend van Expeditie Robinson, Zwart Licht en van DWDD, dropte een video waarin hij als protest sorry zegt dat hij zwart is.


“Als ik ‘s nachts ergens op straat liep en er kwam een blank persoon me tegemoet lopen, dacht ik bijna: ik wil niet dat je denkt dat ik je tas afpak. Denk dat alsjeblieft niet, ik ben gewoon onderweg naar huis. Dat ga je natuurlijk niet zeggen, maar dat dacht ik dan wel omdat ik zo vaak geconfronteerd ben met dat soort dingen. Ik was laatst nog op Rotterdam Centraal op een roltrap naar boven aan het lopen omdat ik mijn trein wilde halen. Er stond een blanke, oudere man voor me die zich helemaal aan het omdraaien was omdat hij dacht dat ik iets wilde doen.”

“Sorry dat ik zwart ben.”

Wat vind jij? Moet iemand sorry zeggen voor wie hij is?

Heb jij moeite met ‘zwart’? Hoe komt dat?

Wat zou je tegen Akwasie ( en daar mee tegen alle zwarte mensen) willen zeggen?


“In muziek kan ik écht mijn taal kwijt. Mijn eigen taal, gedachtes en visies. Ik kan dat wel uiten in een schilderij, maar ik verf dat schilderij liever met woorden. Het is mijn uitlaatklep. “

Ik kan me wel uiten in een schilderij, maar ik verf liever met woorden”

In oktober verscheen de zijn poëziebundel ‘Laten we het er maar niet over hebben’.

Wat is jouw uitlaatklep?