Terug

WANNEER IS EEN GRAP OOK ECHT GRAPPIG?

Philippe Geubels maakt grappen over een afgezet been. Kan dat wel? Wanneer is een grap ook echt een grap?

Humor 

Humor is een vermogen om iets wat leuk en grappig is aan te voelen, te waarderen of juist mee te delen met anderen. Het woord humor komt uit het Latijn en betekent vloeistof of lichaamssap. In de Middeleeuwen dacht men dat mensen vier lichaamssappen (humors) hadden die met elkaar in balans moesten zijn. Er werd uitgegaan van de denkwijze dat, als deze lichaamssappen in balans waren, de mens in balans was, wat leidde tot een goed humeur (een goede humor). Wanneer deze sappen niet in balans waren, leidde dat tot ziekte. Tweeduizend jaar geleden werd er dus al over humor gesproken om naar een bepaalde stemming te verwijzen. Wanneer bij iemand de sappen uit balans waren, werd deze persoon ‘niet humoristisch’ genoemd. Om de lichaamssappen weer in balans te krijgen, werd lachen als middel gezien dat is bedoeld om iets ongewensts te verbeteren of te voorkomen.

Wat heb je aan humor?

Als je humor hebt, maak en begrijp je grappen. En als je dat doet, dan moet je vaak lachen. En als je lacht:

  1. train je je longen en stimuleer je je bloedcirculatie.
  2. maak je hormonen aan die de alertheid verhogen en komen er endorfinen vrij, de natuurlijke pijnstillers van het lichaam.
  3. versterk je je immuunsysteem, waardoor je een betere weerstand tegen ziektes hebt.

Lachen helpt tegen stress. Humor is een uitlaatklep voor emoties en een ideale manier om stoom af te blazen. Deadlines, iets belangrijks vergeten, een kennis die weggaat, een spreekbeurt die nog niet af is. Lachen om een vervelende situatie of een probleem zorgt ervoor dat je je stressniveau verlaagt en dingen meer van een afstand kunt bekijken. Zo kun je je probleem kleiner maken, en dat helpt je om de waarheid gemakkelijker onder ogen te zien en problemen in de juiste context te plaatsen. Hierdoor begrijp en accepteer je het probleem of de vervelende situatie en kun je daar een oplossing voor bedenken. Humor is dus best wel handig, want met humor kun je vrolijk zijn en blijven. Je staat veel positiever in het leven, en zo gaat van alles je veel gemakkelijker af. Anderen vinden je ook aardiger, want zeg nou zelf; jij hebt toch ook veel liever iemand tegenover je die je aan het lachen maakt dan je kwetst?


Vind jij dat je grappen mag maken zoals Philippe doet?

Hoe denk je dat ongeneeslijk zieken de grappen van Philippe ervaren?

Grappige woorden | 70+ geinige Nederlandse woorden >>

Plagen of pesten?

Wanneer is een geintje eigenlijk geen geintje meer?

Dit is redelijk simpel.

Hoe weet je dat een geintje geen geintje meer is?

Soms zegt iemand eigenlijk niks maar kun je toch zien dat je te ver bent gegaan. Dat kun je zien aan de ‘lichaamstaal’ van iemand. Je ziet bijvoorbeeld tranen in de ogen van de ander. Of een afwerende houding. Of iemand wil eigenlijk wegrennen. Soms kan lichaamstaal heel verwarrend zijn, bijvoorbeeld als iemand toch blijft lachen…..maar eigenlijk zie je aan de houding dat hij of zij erg gespannen is en liever wil dat het stopt.

Zou ik het nog leuk vinden?

Als je twijfelt, kun je gewoon aan iemand vragen of hij of zij het nog wel leuk vindt.