Terug

THANK YOU FOR THE MUSIC

Wanneer je een bepaald liedje hoort, ben je direct terug in de tijd. Toen je op kamp was in de eerste bijvoorbeeld. Of die ene zomer, waarbij jij een bepaalde hit grijs hebt gedraaid met je vrienden. Sommige liedjes zijn gekoppeld aan herinneringen. En die raak je niet zomaar kwijt!


De link tussen muziek en herinneringen is al door verschillende instellingen onderzocht. Een aantal conclusies:

OUDEREN

Muziek is een krachtig middel en dat geldt al helemaal voor de ouderen in onze samenleving. Je zou denken dat, naarmate er meer tijd verstrijkt, de herinneringen van vroeger ook zullen vervagen. Toch is dit niet helemaal waar. Als je ouderen laat luisteren naar popmuziek uit hun jeugd, zien we dat ze hier nog veel over weten. Ze vertonen ook sterkere emotionele reacties bij deze oude muziek in vergelijking met muziek die later in hun leven populair werd.

Leuk feitje nog: ouderen en jongeren waarderen de popmuziek ‘uit hun tijd’ allebei even veel. Popmuziek is dus echt voor iedereen, we hebben allemaal goede herinneringen aan de muziek uit onze jeugd.

MUZIEK EN ALZHEIMER

Wat ook heel bijzonder is om te zien, hoe iemand met zware Alzheimer reageert op muziek uit zijn tijd. Deze man leeft helemaal op als hij muziek van vroeger hoort.

Bekijk het filmpje vanaf 2:09

IT’S ALL IN THE DETAILS

Het laten horen van muziek zorgt ook voor levendigere en meer gedetailleerde herinneringen. Muziek activeert ons brein op plekken waar andere belonende prikkels dat ook doen. Wanneer muziek wordt gebruikt bij het beleven van nieuwe dingen (en dus het aanmaken van nieuwe herinneringen) kan muziek een positief effect hebben op de latere kwaliteit van die herinneringen. Misschien dat leren met muziek dus toch niet zo’n slecht idee is! Nog een leuk feitje: vrouwen herinneren zich niet alleen meer door de muziek, ook herinneren zij dingen gedetailleerder dan mannen!

Bron: www.npo3fm.nl

bron:www.ad.nl

Kun jij een liedje opnoemen waar je een sterke herinnering aan hebt? Beschrijf het kort.

Welke muziek luister je het meest op dit moment?

Luister je tijdens deze quarantainetijd andere muziek, of juist meer of minder muziek? Hoe komt dat?

Weten jouw ouders nog welke muziek populair was rondom jouw geboorte? Vraag het ze. Je kunt zelf controleren welke hit er op jouw geboortedatum op nummer 1 stond in de hitlijsten via deze link:

Bron: goedemorgen.nl

3FM dj Mark van der Molen geeft aan dat dat we erg creatief worden tijdens de coronacrisis. Hij heeft dit gemerkt aan de verzoekjes die luisteraars afgelopen weken aanvroegen. Daarom besloot hij een Covid-top 19 uit te zenden.

Luister of lees terug welke muziek er allemaal in deze covid-top 19 stonden

Welk liedje zal je denk je later herinneren aan deze quarantaine tijd? Leg uit!

Uitdaging:

Bedenk zelf een top 19 die goed bij deze tijd passen. Maak hier een playlist van op Youtube of op Spotify!