Terug

VAN REACTIEF NAAR PROACTIEF

Misschien schud jij de betekenis van deze begrippen zo uit je mouw of wellicht heb je nog nooit van deze begrippen gehoord? Voor beide opties is het goed om deze begrippen eens nader te bekijken. Ze zijn namelijk erg belangrijk voor jouw schoolloopbaan en toekomst. Deze eigenschappen hebben namelijk invloed op welke kant jij op gaat.

Je kent vast wel iemand die altijd vooruit gaat op school of op het werk of op andere vlakken van het leven steeds vooruitgang boekt. Deze persoon is steeds op zoek naar mogelijkheden en uitdagingen, die successen opleveren. Daarnaast ken je misschien ook wel iemand die afwacht wat er komen gaat, tegenslagen heeft, geen stage kan vinden en het gevoel heeft tegen gewerkt te worden door anderen.

In welk persoon herken jij jezelf?

Om in je studie succesvol te zijn is het belangrijk dat je als student zelf de verantwoordelijkheid voor je studie draagt. Hoe zou je dit kunnen doen?

Het op tijd kopen van boeken die je nodig hebt, het regelen van een stage, het volgen van lessen of aanwezig zijn bij werkgroepen. Een proactieve student neemt het roer in eigen hand en neemt regie voor zijn/haar schoolloopbaan. Je kijkt vooruit en handelt zonder eerst af te wachten. Als het even tegenzit bekijk je wat jouw rol is geweest en wat je de volgende keer anders zou kunnen doen. Deze houding zal een bijdrage leveren aan het behalen van jouw doelen.

Een valkuil voor veel studenten is reactief gedrag: afwachten. Je loopt dan vaak achter de feiten aan: je bent (net) te laat met het inleveren van je schoolwerk, je lesboeken zijn uitverkocht of ze hebben al iemand aangenomen op jouw favoriete stageplek.

Ben jij een reactief of proactief persoon?

Het ontwikkelen van proactief gedrag betekent overigens niet dat je alles alleen moet doen: om hulp vragen wanneer je dat nodig hebt hoort ook bij proactief gedrag!

Geef eens wat voorbeelden van jouw reactieve houding en proactieve houding. Wat/waar heeft dat jou gebracht?