Van reactief naar proactief

Lees hoe jij het kunt worden!


Misschien schud jij de betekenis van de begrippen reactief en proactief zo uit je mouw. Of misschien heb je nog nooit van deze begrippen gehoord. Mocht dit laatste het geval zijn, laten we ze dan eens nader bekijken. Ze zijn namelijk erg belangrijk voor jouw schoolloopbaan en toekomst. Deze eigenschappen hebben namelijk invloed op welke kant jij op gaat.

Je kent vast wel iemand die sneller vooruit komt op school. Op het werk of op andere vlakken in het leven steeds vooruitgang boekt. Deze persoon is steeds op zoek naar mogelijkheden en uitdagingen, die successen opleveren. Daarnaast ken je misschien ook wel iemand die vaak afwacht wat er komen gaat. Graag van een ander hoort wat hij/zij moet doen, tegenslagen heeft en geen stage kan vinden. Deze persoon heeft het gevoel tegen gewerkt te worden door anderen.

In welk persoon herken jij jezelf?

Om in je studie succesvol te zijn is het belangrijk dat je als student zelf de verantwoordelijkheid voor je studie draagt.

Hoe zou je dit kunnen doen?

Ben jij reactief of proactief?

Het op tijd kopen van boeken en licenties voor je opleiding, het regelen van een stage, het volgen van lessen of aanwezig zijn bij werkgroepen. Een proactieve student neemt het roer in eigen hand en neemt regie voor zijn/haar schoolloopbaan. Je kijkt vooruit en handelt zonder eerst af te wachten. Als het even tegenzit bekijk je wat jouw rol is geweest en wat je de volgende keer anders zou kunnen doen. Deze houding zal een bijdrage leveren aan het behalen van jouw doelen.

Een valkuil voor veel studenten is reactief gedrag: afwachten. Je loopt dan vaak achter de feiten aan. Je bent (net) te laat met het inleveren van je schoolwerk en je lesboeken zijn uitverkocht. Of dikke pech, ze hebben al iemand aangenomen op jouw favoriete stageplek.

Wie wil jij zijn?

Het ontwikkelen van proactief gedrag betekent overigens niet dat je alles alleen moet doen. Om hulp vragen wanneer je dat nodig hebt, hoort ook bij proactief gedrag!

Geef eens wat voorbeelden van jouw reactieve houding en proactieve houding. Wat/waar heeft dat jou gebracht?

Reactief vs proactief


Wil je meer lezen over het maken van keuzes?