17 februari is het ‘Doe vriendelijk dag’

Vind jij het fijn als anderen vriendelijk tegen jou zijn? Tuurlijk. Dat geldt voor iedereen. We hebben allemaal een beetje vriendelijkheid nodig in ons leven; om te krijgen, maar ook om te geven! Vriendelijk zijn heeft zelfs heel veel lichamelijke voordelen voor de persoon die het uitdeelt. Win-Win! En laat het nou net vandaag “Doe vriendelijk dag” zijn!


Wees vandaag een keer extra aardig voor een ander! Groet de buurman! Sta op voor iemand in de tram of de bus! Help een oud vrouwtje met oversteken! Koop een bloemetje voor je moeder! Neem taart mee voor je collega’s! Van alles is mogelijk…Bij vriendelijkheid snijdt het mes aan twee kanten; je maakt de ander gelukkig en jouw vriendelijk gedrag stimuleert bij jou de aanmaak van serotonine, het gelukshormoon. Wat wil je nog meer?

Vandaag staat helemaal in het teken van lief doen tegen een ander. Het is namelijk ‘Doe vriendelijk dag‘. Goed, lief en vriendelijk doen dus. En attent zijn voor iemand in je omgeving. Van vriendelijkheid en positiviteit worden we natuurlijk allemaal blij. En, vergeet niet, wat voor jou een klein gebaar is kan het leven van een ander veranderen.

Wat is vriendelijkheid en waarom is het goed voor je?

Wat betekent aardig zijn voor elkaar? Iedereen heeft hier wel een eigen mening over, maar in wezen betekent het dat we gul, attent en vriendelijk zijn. Hoe fijn, je wordt er als geven zelf ook blij van! Het kan echt een positieve invloed hebben op ieders gezondheid.

Wat doet vriendelijkheid met de ontvanger?

Wat doet vriendelijkheid met de gever?

Het versterkt je zelfvertrouwen, je wordt er blij van, je wordt er rustig van en je voelt je sterker en positiever. Dit komt allemaal door het vrijkomen van hormonen als serotonine, dopamine en oxytocine, plus de vermindering van het stressveroorzakende hormoon cortisol. Als we aardig zijn, krijgen we een goed gevoel en dat is enorm gunstig voor zowel onze lichamelijke als geestelijke gezondheid.

Vriendelijkheid

De sleutel tot deze vragen is empathie. Als je iemand ziet of er gebeurt iets, dan hebben iedereen altijd gelijk een soort mening klaar. Als je daar gelijk op acteert, zoui je het mis kunnen hebben. Als je ervoor kiest om jezelf eerst wat vragen te stellen voordat je je mening uit, kan de uitkomt totaal anders uitpakken.

Stel jezelf de volgende vragen wanneer je met mensen omgaat:

Hebben ze hulp nodig?

Menen ze wat ze zeggen?

Waarom doen ze dat?

Wat kan ik doen?

Wat hebben ze nodig?

Aardig zijn in woorden

Woorden kunnen helpend, maar ook pijnlijk zijn, dus je woorden zorgvuldig kiezen is de sleutel tot vriendelijkheid; vooral in moeilijke tijden.

Voorbeelden zijn:

Iemand geruststellen; zinnen als: ‘Ik ben er voor je’ en ‘Je kunt het’

Iemand een hart onder de riem steken als je weet dat hij of zij dat nodig heeft: ‘Je ziet er goed uit’ en ‘Je maakt me aan het lachen’

Iemand prijzen: ‘Je hebt het geweldig gedaan’ en ‘Ik had het niet zonder jou gekund’

Iemand helpen: ‘Hoe kan ik helpen?’ en ‘Als je me nodig hebt, roep je maar’

Een vreemdeling gedag zeggen; soms kunnen zelfs de kleinste interacties de grootste impact hebben

Vriendelijkheid in daden

Net als woorden kunnen kleine of grote uitingen van vriendelijkheid enorm belangrijk zijn en ieders leven verbeteren.

Wat zou een vriendelijk gebaar kunnen zijn die jij voor een ander kunt doen? Denk aan school, op straat of thuis?