Verantwoordelijkheid

Er speelt van alles in je leven. Waar ben jij verantwoordelijk voor? En waarvoor juist niet?

Kijk eens naar je leven op dit moment. Probeer dan de onderstaande afbeelding voor jezelf aan te vullen.

Jouw probleem is jouw probleem (?)

Is het je weleens opgevallen dat een probleem niet verdwijnt door erover te klagen? Wanneer je niet tevreden bent over je leven is het belangrijk dat je zelf de touwtjes in handen neemt. Jij bent namelijk de enige die echt een positieve draai kan geven aan jouw leven. Mocht je denken; ‘Dit gaat niet over mij.’, denk dan nog even goed na. Iedereen legt af en toe (sommigen heel vaak) de verantwoordelijkheid van problemen buiten zichzelf. Wel zo makkelijk misschien.
Veel mensen reageren niet handig wanneer ze te maken krijgen met problemen en vervelende situaties in hun leven. Wanneer het leven hen niet bevalt, reageren ze op de situatie met één of meerdere van de onderstaande mogelijkheden:

Hoewel al deze mogelijkheden je stuk voor stuk niet vooruit helpen, blijft het een makkelijke manier om met je problemen om te gaan. Toch los je er niets mee op. Je legt de verantwoordelijkheid over jouw geluk ergens buiten jezelf, terwijl jij de enige bent die hiervoor verantwoordelijk is.

Wanneer je verantwoordelijkheid neemt over waar jij iets aan kunt doen, heb je slechts twee eenvoudige keuzes wanneer je wordt geconfronteerd met een situatie waarover je niet tevreden bent:

Zoals je ziet zijn dingen als klagen en anderen de schuld geven geen onderdeel van deze keuzes. Jouw probleem is jouw probleem, en het is dus jouw verantwoordelijkheid om hier iets aan te doen.

Niet iedereen heeft het even makkelijk in het leven. De één wordt geconfronteerd met tegenslag op tegenslag, terwijl het leven van de ander makkelijk en veel mooier lijkt te zijn. Het leven is niet eerlijk verdeeld. Ben je ontevreden over dat gegeven? Dan heb je twee keuzes, accepteer dat het leven niet eerlijk is of doe er iets aan. Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven is niet moeilijk. Het vereist hier en daar wellicht wat wilskracht, maar je zult merken dat het op de lange termijn altijd de moeite waard is. Jij leeft ten slotte ook voor jezelf, niet alleen voor anderen.

Je hebt nu een aantal dingen gelezen over verantwoordelijkheid. Vul nu het onderstaande schema voor jezelf in.

Tips

Wat zou jij hier nog aan toe kunnen voegen? Welke tip neem jij deze week mee?


Meer over dit onderwerp?

Bron; Routeplanner 1/2, Zelfregulering | Mijn verantwoordelijkheden