Terug

VOEDSELVERSPILLING

Onnodig eten en drinken weggooien is zonde voor het milieu en je portemonnee.

Bekijk 10 tips tegen voedselverspilling

Hoeveel verdwijnt in de afvalbak?

Uit onderzoek blijkt dat er jaarlijks 180.000 ton voedsel in de prullenbakken van de supermarkten in Nederland verdwijnt.  Zo’n 9 procent van ons eten verdwijnt jaarlijks ongebruikt in de afvalbak, dat is ruim 34 kilo voedsel per persoon per jaar. Alle huishoudens samen verspillen we daarmee in Nederland 590 miljoen kilo goed voedsel. Dat zijn duizenden vuilniswagens vol!

34 kilo voedselverspilling per persoon per jaar

Ongeveer een derde van al het voedsel dat op de wereld geproduceerd wordt, gaat verloren. Daaronder valt ook al het verlies dat plaatsvindt van productie tot en met aankoop door de consument. Voedselverspilling gebeurt dus niet alleen door de consument. Een groot deel van deze verliezen wordt nog wel nuttig gebruikt, bijvoorbeeld als veevoer.

Verspilling bij jou thuis

Is het eten en drinken eenmaal wel in huis, daarna gaat helaas de verspilling vaak door. Van alle bruikbare voeding (inclusief zuivel en olie) belandt jaarlijks ruim 34 kilo bij het afval. Dat kost elke Nederlander ruim 120 euro per jaar!

Hoeveel eten verdwijnt er bij jou thuis in de afvalbak? Enig idee? Denk aan eten en drinken uit de koelkast, maar ook uit de andere kasten en laatjes. Vraag het eens!

Drinken door de gootsteen

Naar schatting spoelen we per jaar ongeveer 45 liter aan drinken door de gootsteen of het toilet. Je kunt veel besparen door dranken op het juiste formaat te kopen, niet meer koffie en thee dan nodig en zuiniger om te gaan met melk. Het laatste beetje melk wordt vaak weggegooid, omdat de houdbaarheidsdatum is verstreken. Melk is vaak nog prima drinkbaar na de THT-datum. De oorzaken van de verspilling zijn erg verschillend: te veel ingekocht, te lang bewaard, te veel gekookt of gewoon niet lekker. 

Welk eten verspillen we het meest?

Bron; Milieu Centraal

Afval

Het weggooien van eten vergroot de afvalberg. De milieugevolgen zijn afhankelijk van de manier waarop afval verwerkt wordt. Een deel van het huishoudelijk voedselafval van Nederland gaat bij het groente- fruit- en tuinafval; het wordt compost voor landbouw en plantsoenen.

Wordt er bij jou thuis afval gescheiden? Wat en hoe?

Voedselverspilling door corona

Door Corona ontstaan ereen enorm overschot aan voedsel dat niet verkocht kan worden: een overschot van een miljard kilo aardappelen en vrieshuizen vol met vlees. . Restaurants zijn dicht, attractieparken al weken lang gesloten, de terrasjes zijn leeg; daardoor is de vraag naar aardappelen om friet mee te maken voor een heel groot deel weggevallen. Nu blijven de boeren ermee zitten.

Jij kunt de aardappelboeren helpen: ‘Eet een frietje’

De aardappelen kunnen, nu er teveel over is, in ieder geval niet zomaar worden verkocht in bijvoorbeeld supermarkten. “Die hebben maanden geleden al contracten met andere leveranciers (vaak uit het buitenland) afgesloten”, zegt directeur André Hoogendijk van brancheorganisatie BO Akkerbouw. “Als teler heb je zelf een schuur vol en in de supermarkt zie je aardappelen uit Israël liggen. Dat is wrang.”

Voor de telers zijn de onverkochte aardappelen een flinke financiële strop. Gedupeerde ondernemers krijgen daarom compensatie van de overheid. Per kilo aardappelen krijgen ze 6 cent. Ter vergelijking: normaal krijgen telers 16 cent per kilo als ze die verkopen aan frietverwerkers.

BART KAMPHUIS | NOS

Nog meer overschotten

Naast aardappelen blijft er nog veel meer eten over dat niet verkocht wordt. Ook vlees wordt veel minder verkocht en dat geldt ook voor groenten. Ook dit tekort wordt veroorzaakt door corona; grote afneembedrijven zijn dicht. Overschotten worden aangeboden bij Voedselbanken en het Leger Des Heils.

Het voedseloverschot is erg voor de boeren die veel te weinig verdienen aan hun producten, maar het is dubbel zuur, omdat er ook veel mensen juist een enorme nood hebben aan eten en drinken. Wat denk jij dat een oplossing zou kunnen zijn?