Terug

VRIJE GEEST BOWIENA

Wonen in een huis tussen andere huizen van beton, alle vormen van luxe, dingen ‘moeten; dat is allemaal niks voor Bowiena. Dus bouwde ze zelf een tent van een grote parasol en spullen die ze in het bos vond. Nu leeft ze midden in de natuur ; in haar tent zonder enige luxe. Zielsgelukkig is ze!

Bouwiena reisde de hele wereld over en kwam erachter dat ze zich midden in de natuur het best op haar plek voelt. Ze bouwde zelf een tent van een oude parasol en takken die ze in het bos vond en woont inmiddels al een paar jaar zeer primitief.

Het geeft met kracht en een gevoel van overwinning

Dennis van der Geest gaat bij Bouwiena langs in haar zelfgebouwde hut in Betonbos, een kleine woongemeenschap midden in Groningen. Ze woont er nu twee jaar en probeert zoveel mogelijk zelfvoorzienend te leven. Met het eten van voornamelijk groente en onkruid uit eigen tuin lukt dat al aardig. “Het geeft me een gevoel van kracht en overwinning om zo weinig nodig te hebben”, vertelt Bouwiena aan Dennis.

Zwaar

Hoewel ze erg gelukkig is met haar vrije leven, kan het gebrek aan comfort vooral in de winter ook best zwaar zijn geeft ze toe. De tent is best goed bestand tegen regen en wind, maar in de winter is het koud. Bowiena doucht af te toe bij vrienden en dat is prima, maar ze mist haar eigen douche soms ook wel.

Rijk leven

Af en toe doet Bouwiena wat klusjes om geld te verdienen of verkoopt ze zelfgemaakte kunst. Hoewel ze niet veel geld heeft vindt ze dat ze toch een heel rijk leven heeft: “Rijkdom is voor mij wakker worden met de zon op je gezicht”. Wel geeft ze toe dat er soms in de winter ook wel wat twijfels zijn: “Het is dan niet altijd even comfortabel en makkelijk, maar het is het wel waard.”

Gezellig veel beestjes

Duidelijk is dat Bouwiena erg trots is op haar tent, die ooit ontstaan is uit een reusachtige gevonden parasol. En ze is niet de enige die het er fijn wonen vindt: “Het is ook een plek waar dieren graag willen zijn, spinnen, muizen, pissebedden…”Als Dennis opmerkt dat mensen deze dieren juist uit hun huizen willen weren, legt Bouwiena dat ze denkt dat dat juist het probleem is. “Zo gaan wij met de natuur om: ‘ikke, ikke en de rest kan stikken’. Ik denk dat als je samen met de natuur leeft dat je dat ook heel veel oplevert, bijvoorbeeld dat je meer weerstand hebt tegen ziektes. Voor mij is het een hele mooie manier.”

Bowiena woont al jaren in een tent en heeft letterlijk afscheid genomen van alle vormen van luxe. Zou jij kunnen? Zo leven zonder luxe en comfort?

Weinig bezitten heeft nadelen, maar ook voordelen; kun je je voorstellen welke voordelen dat heeft?

Zou jij met zo weinig gelukkig kunnen zijn?

Heb jij bewondering voor Bowiena? Waarom wel of niet?

Dennis en de Vrije Geesten

Alex zou niet anders willen | Dennis en de Vrije Geesten - YouTube

Een carrière, kromliggen voor een koophuis, rennen van afspraak naar afspraak, al die verplichtingen en het ‘moeten’ presteren levert veel mensen in Nederland een fikse burn-out op. In het nieuwe programma Dennis en de Vrije Geesten portretteert Dennis van der Geest markante persoonlijkheden die hun eigen regels bepalen en bewust kiezen om hun leven anders in te richten. Wie zijn deze mensen? Wat drijft hen ertoe om op deze manier te leven en kan Dennis zelf nog iets van ze leren? Dennis en de vrije geesten was vorig jaar te zien bij SBS6.