Terug

BLACK LIVES MATTER

Juist in deze bijzondere tijd van Corona is vrijheid een hot topic.
Daarom riep het practoraat van ROC Friese Poort alle studenten en medewerkers op om te laten zien of en op welke manier we vrijheid op dit moment beleven. Vandaag deelt Sarah Oleana haar ervaring over vrijheid in deze bijzondere tijd.


Challenge Vrijheid

Injustice anywhere is a threat to justice everywhere. - Image Quote

Sarah Oleana;

‘Voor mijn Challenge Vrijheid heb ik mijn demonstratie gebruikt. Op 13 juni 2020 was hier in Leeuwarden namelijk het Black lives matter protest. Hier ging ik heen, omdat ik het zo erg vind dat er nog steeds zoveel racisme in de wereld bestaat en ik wilde ook mijn stem laten horen. Dit omdat ik hier in Nederland wel de vrijheid heb om normaal met mijn donkere huidskleur te kunnen leven en zoveel andere over de wereld niet! Omdat het protest nog wel in de coronaperiode was hadden we allemaal mondkapjes op en hielden we rekening met de afstand.’

Sarah heeft haar stem laten horen door mee te doen met het protest Black Lives Matter. Wat vind je ervan als iemand zoals Sarah dat doet?

Sarah staat ergens voor. Ze staat op tegen racisme. Waar sta jij voor? Wat zijn nou de dingen waar je in gelooft? Wat zijn de dingen waarvoor je bereid bent om te vechten?

Als je kijkt op social media dan zie je dat veel mensen basic dingetjes delen. Gewoon dingen waar iedereen het mee eens kan zijn. Deel jij dingen waar je echt voor staat? Waarom wel of niet?

Wat heeft Back Lives Matter te maken met het thema Vrijheid?

Wat heeft een protest te maken met het thema Vrijheid?

De dood van George Floyd op 25 mei 2020 leidde tot grote woede. Het was het zoveelste voorbeeld van politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. Wereldwijd volgen protesten onder de naam van Black Lives Matter. Wat is Black Lives Matter? Hoe is deze beweging ontstaan? En wat is de relatie tot eerdere burgerrechtenbewegingen?