Terug

VRIJHEID?! DACHT HET NIET…

Juist in deze bijzondere tijd is vrijheid een hot topic. Wat zijn jouw ervaringen in deze bijzondere tijd? Inge is in de pen gekropen en deelt hier haar ervaringen en ideeën over vrijheid.

Door Inge:

Vrijheid? Dacht het niet…

Vroeger was vrijheid niet van zo vanzelfsprekend als nu. En nu we net dit jaar onze 75-jarige vrijheid wilden vieren beseften we met zijn allen dat we niet zo vrij waren als we hadden gehoopt. Een virus die nog onbekend was voor eenieder zorgden voor de nodige maatregelen. Die maatregelen zorgden ervoor dat we minder vrij konden zijn deze tijd.

75 jaar geleden op 5 mei 1945 is Nederland bevrijd door alle soldaten die streden voor de vrijheid van ons land. Daarna was de 2de wereldoorlog voor ons voorbij. Nu 75 jaar later zijn we nog steeds vrij, maar is het nu toch een hele andere soort vrijheid. Door de corona ligt bijna alles stil in Nederland en in de rest van de wereld. Je merkt echt dat onze vrijheid nu helemaal beperkt is geworden. We kunnen niet overal meer naartoe en ons wordt aangeraden binnen te blijven om verdere besmettingen te voorkomen. Een paar maanden geleden was ik op stage toen ik hoorde dat het virus zich verder had verspreid en dat het steeds dichterbij kwam. Iedereen dacht dat het wel mee zou vallen en niemand had verwacht dat Nederland hierin terecht zou komen. Helaas heeft de hele wereld hier last van en is voor iedereen de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt afgenomen. Nog een paar maanden geleden waren we zo hecht als een land. We kwamen bij mekaar langs en gingen er met zijn allen op uit. Nu lijken we door alles juist meer uit mekaar te drijven. Ik blijf door deze crisis bijna alleen maar thuis en ik mis de vrijheid om mijn vrienden te zien en naar school te kunnen. Het voelt een beetje alsof ik ben opgesloten. Door mijn moeder haar vitale beroep en mijn zusje die zware astma heeft zijn wij thuis een risicogroep. De vrijheid om langs je oma en opa te gaan, lekker uit eten gaan of je verjaardag te vieren is allemaal weg.

Op dit moment voel ik me minder vrij dan dat ik me voor deze crisis heb gevoeld. Ik hoop dat alles weer zo vrij en veilig als eerst wordt en dat wij Nederlanders weer de vrijheid krijgen die we al 75 jaar hebben.

Inge Menger, 19 jaar Opleiding Veiligheid en Vakmanschap

Niveau 3 ROC Friese Poort, vestiging Emmeloord

Interesses: sporten Familie is belangrijk

Koken is mijn werk

Wat zijn jouw ervaringen in deze bijzondere tijd?