Terug

VRIJHEID VAN MENINGSUITING

Op social media kun je makkelijk je mening geven. Maar kun je echt alles schrijven wat je wilt? Waar ligt precies de grens?

Bron: 4free.nl

Zet jij ook wel eens dingen op sociale media waar je later spijt van hebt? Vaak iets harder of stelliger dan je zou doen als je iemand zou spreken? In Nederland heeft iedereen vrijheid van meningsuiting. Maar wat zijn de grenzen van deze vrijheid? Mag je altijd en overal zeggen en schrijven wat je wilt?

Afbeeldingsresultaat voor mag je alles zeggen

In de grondwet staat dat niemand vooraf toestemming van de overheid nodig heeft om iets te schrijven of te zeggen. Dat is het verbod op censuur. Censuurverbod is vooral belangrijk omdat het de mogelijkheid geeft om kritiek te uiten, ook op de regering of andere overheidsinstanties. De vrijheid van meningsuiting maakt het ook mogelijk dat je een mening uit waar een groot deel van de bevolking het niet mee eens is. Zelfs als mensen jouw uitingen als kwetsend, schokkend of verontrustend ervaren, mogen ze worden geuit. Maar er zijn wel grenzen aangegeven in de wet. Je mag mensen niet aanzetten tot geweld, discriminatie of rassenhaat.

Social media

Door het gebruik van social media is het erg gemakkelijk geworden om je mening te geven. Je kan schrijven wat je wilt, zo lijkt het tenminste. Maar een nare opmerking kan vervelende gevolgen hebben voor de persoon over wie het gaat. Het delen van een dreigend bericht, nare foto of filmpje of het uitschelden van iemand is een vorm van cyberpesten. Ruim 9% van de 15- tot 18-jarigen heeft hier het afgelopen jaar mee te maken gehad. Cyberpesten komt in (bijna) elke klas voor. De gevolgen kunnen heel heftig zijn; berichten blijven nog lang online vindbaar en kunnen gemakkelijk met heel veel mensen gedeeld worden. Slachtoffers van cyberpesten geven aan dat ze nog jaren later bang zijn dat iemand de berichten of beelden ziet.

Karim: “Ik gebruik social media om mijn mening te uiten, dat gaat snel en het is interessant om te lezen wat anderen vinden. Dat ik daarbij misschien iemand kwets, kan me eerlijk gezegd niet zo schelen. Er is altijd wel iemand beledigd. En bovendien: mensen zijn het de volgende dag alweer vergeten.”

Lisa: “Ik vind dat we voorzichtiger moeten zijn met wat we zeggen, en meer zouden moeten nadenken over waarom we iets zeggen of schrijven. Pesten, zowel in de klas als op social media is echt heel erg kwetsend. Ik denk dat jongeren hier te weinig over nadenken en dat vind ik niet goed.” Wat vind jij?

Ben je het eens met Karim of Lisa?

Denk na over je keuzes en ga met elkaar in gesprek.

Zeg jij alles wat je wilt?

Ja, zolang je niet oproept tot haat is er eigenlijk niets wat je niet zou moeten kunnen zegen of schrijven.

Nee, het is belangrijk dat je mensen niet onnodig kwetst of beledigt.