Waar ben jij eigenlijk goed in??

Wat is jouw talent eigenlijk en waar ben jij goed in? Dit zijn 2 vragen die jezelf zou kunnen stellen. Als je weet waar je goed in bent, krijg je de kans om te kijken of je dat kunt gebruiken in je werk, opleiding of leven. . Vaak is het zo dat waar je goed in bent, dus talent voor hebt, je meestal ook juist leuk vindt om te doen.


Wat zijn talenten?

Talent is het natuurlijk vermogen om iets goed te doen. Het lijkt soms alsof je er niks voor hoeft te doen. Dat is niet helemaal waar; ook talenten kun je ontwikkelen en verbeteren, maar in de basis is een talent iets wat je zonder al te veel moeite al kunt of kunt leren.

Je eigen talent ‘zien’; dat is soms best moeilijk

Eerlijk is eerlijk, het valt niet altijd mee om er achter te komen wat je talent is. Misschien denk je wel dat je helemaal geen talent hebt. Voor sommigen is het een zoektocht, want als Pietertje (het jongetje in het filmpje hieronder) nooit had ontdekt dat hij beter kon zwemmen dan voetballen, was hij nooit een bekende zwemmer geworden.

https://youtu.be/xI-jW1TqCRI
Pieter (Pietertje) van den Hoogenband was niet zo goed in voetballen, maar was en is wel een fantastische zwemmer! Hij werd drievoudig Olympisch kampioen; wat een talent!

Wat voor jou zo makkelijk lijkt, is voor de ander waanzinnig moeilijk of andersom natuurlijk.

Wat doe jij het liefst?

Begin met een klein lijstje te maken van dingen die je het liefst doet. Bekijk het ruim: je school, je werk, je stage, je leven, tijd geleden en nu. Je kunt daarvoor de volgende vragen gebruiken.

Wat vind je leuk om te doen zonder dat iemand het je vraagt?

Welke leuke dingen, die je doet, zorgen ervoor dat je even de tijd kwijt bent?

Wat zou je desnoods gratis doen?

Het lijstje wat hieruit ontstaat is meer een lijst met je passies dan met je talenten. Het hebben van iets wat je leuk vindt, geeft je energie en plezier. Je kunt het goed gebruiken om je talent beter te herkennen.

Wat zijn je interesses?

Je interesses lijken waarschijnlijk een beetje op je passies. Om wat onderscheid aan te kunnen brengen gaat het bij interesses meer om zaken als wat je belangrijk vindt om te lezen, te kijken of te bestuderen.

Over welke onderwerpen lees je veel?

Welke onderwerpen vallen je altijd op in de media?

Over welke onderwerpen praat je graag?

Misschien kom je tot de conclusie dat lijst 1 en 2 wat op elkaar lijken. Maar misschien ook niet. Je lijst met interesses is vooral een aanlokkelijke stap om gouden combinaties te maken tussen je passies en je interesses. Het biedt de mogelijkheid om je talent naar een “next level” te trekken.

Vraag het een vriend(in)!

In het ontdekken van je talent is feedback vragen van iemand die jou goed kent altijd een goed idee! Je kunt denken aan bijvoorbeeld vrienden, familie of een docent.

Vraag een bekende:

Waar denk je dat ik goed in ben?

Voor wat voor soort dingen/activiteiten kun je mij wakker maken?

Welke 3 woorden kenmerken mij het meest en waarom?

Als ik deze opleiding niet zou doen, wat zou je dan erg goed bij me vinden passen? (en waarom)

Bedenk zelf ook wat vragen!

“Ik heb geen speciaal talent. Ik ben slechts nieuwsgierig.”
Albert Einstein

Dus vertel; waar ben jij goed in?